دوره 33، شماره 4 - ( تیر 1401 )                   جلد 33 شماره 4 صفحات 243-234 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ezlegini F, Eftekhari A, Firoozray M. EVALUATION OF GLUTATHIONE PEROXIDE ACTIVITY AND OXIDATIVE STRESS IN TYPE 2 DIABETIC PATIENTS AND THEIR RELATIONSHIP WITH SERUM GLUCOSE LEVEL AND BLOOD LIPID PARAMETERS IN A CASE-CONTROL STUDY. Studies in Medical Sciences 2022; 33 (4) :234-243
ازلگینی فاطمه، افتخاری امیرحسین، فیروزرای محسن. سنجش فعالیت گلوتاتیون پراکسیداز و استرس اکسیداتیو در بیماران دیابت تیپ 2 و ارتباط آن‌ها با سطح سرمی گلوکز و پارامترهای لیپیدی خون (مطالعه‌ی مورد-شاهدی). مجله مطالعات علوم پزشکی. 1401; 33 (4) :234-243

استاد بیوشیمی بالینی، دانشکده پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهرود، شاهرود، ایران (نویسنده مسئول) ، firoozraim@yahoo.com
پیش‌زمینه و هدف: دیابت به‌عنوان شایع‌ترین اختلال متابولیت شیوع گسترده‌ای را در چند دهه اخیر داشته است. استرس اکسیداتیو و عوامل مربوط به آن نقش مهمی در شروع و ایجاد عوارض دیابتی دارند. در این مطالعه فعالیت گلوتاتیون پراکسیداز و میزان شاخص‌های استرس اکسیداتیو در پلاسمای بیماران دیابت تیپ 2 و همبستگی آن‌ها با سطح خونی گلوکز و پارامترهای لیپیدی ارزیابی شد.
مواد و روش کار: این مطالعه از نوع موردی- شاهدی بود. 50 فرد سالم (نفر (24 مرد و 26 زن) و 50 فرد دیابتی (نفر (25 مرد و 25 زن) به‌طور تصادفی انتخاب شدند. پس از 12 ساعت ناشتا، نمونه‌های خون گرفته شد و سرم جدا شد. میزان سطح سرمی قند ناشتا، پروفایل لیپیدی، پراکسیداسیون لیپیدی، وضعیت آنتی‌اکسیدانی تام و فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز توسط پروتکل‌های مربوطه اندازه‌گیری شد. با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 16 تمام اطلاعات تجزیه‌وتحلیل شد. سطح معنی‌داری p ≤0.05 در نظر گرفته شد.
یافته‌ها: فعالیت سرمی آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز  و ظرفیت آنتی‌اکسیدانی تام در گروه بیمار کاهش معناداری در مقایسه با گروه شاهد داشت. سطح سرمی مالون دآلدهید، FBS، TG، VLDL-C و HbA1c در گروه بیمار افزایش معناداری نسبت به گروه کنترل داشت. آنـالیز آماری ارتباط معنادار و مستقیمی بین فعالیت آنزیمی گلوتاتیون پراکسیداز و سطوح  TAC و HDL-C و ارتباط معکوس و معناداری بین فعالیت آنزیمی گلوتاتیون پراکسیداز با میزان سرمی MDA، HbA1C و FBS را نشان داد. همچنین نشان داده شد که ارتباط معنادار و مستقیمی بین غلظت سرمی MDA و سطوح HbA1C، TG، FBS و VLDL-C وجود داشت. این در حالی بود که ارتباط معنادار و معکوسی بین غلظت سرمی TAC و سطوح HbA1C، TG، FBS و VLDL-C مشاهده شد.
بحث و نتیجه‌گیری: استرس اکسیداتیو عامل مهمی در ایجاد دیابت و پیشرفت عوارض آن است، به‌طوری‌که کاهش سطح عوامل آنتی‌اکسیدانی و افزایش سطح اکسیدان‌ها رابطه بسیار نزدیکی با اختلالت متابولیسمی کربوهیدرات‌ها و لیپیدها دارد.
نوع مطالعه: پژوهشي(توصیفی- تحلیلی) | موضوع مقاله: بیوشیمی