دوره 30، شماره 2 - ( اردیبهشت 1398 )                   جلد 30 شماره 2 صفحات 162-155 | برگشت به فهرست نسخه ها

ghazizadeh F, noroozi M, hejazi S, salehi L. EVALUATION OF PULMONARY IRON OVER LOAD IN PATIENTS WITH Β-THALASSEMIA MAJOR USING SPIROMETRY. Studies in Medical Sciences 2019; 30 (2) :155-162
قاضی زاده فرید، نوروزی مهران، حجازی ساسان، صالحی لیلا. بررسی میزان آهن ذخیره‌شده در ریه بیماران تالاسمی ماژور با اسپیرومتری: مطالعه مقطعی. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1398; 30 (2) :155-162

دانشجوی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ، leyla_salehi@yahoo.com
پیش‌زمینه و هدف: اختلال عملکرد ریوی در بیماران تالاسمی ماژور به‌صورت بیماری رستریکتیو و ابستراکتیو می‌باشد. اختلال عملکرد ریوی با افزایش سن و میزان اضافه‌بار آهن شدیدتر می‌شود. هدف از این مطالعه بررسی کارآیی اسپیرومتری در تشخیص رسوب آهن در ریه بیماران مبتلا به تالاسمی می‌باشد.
مواد و روش‌ کار: مطالعه به‌صورت مقطعی (توصیفی- تحلیلی) و برای بررسی تغییرات اسپیرومتری و ارتباط آن با ذخایر آهن در بیماران مبتلا به بتا تالاسمی ماژور انجام ‌شد. معاینه فیزیکی کامل، CBC٬MRI T2* قلب، و اندازه‌گیری سطح فریتین سرم انجام شد. اسپیرومتری دومرحله‌ای نیز 2 هفته بعد از تزریق خون انجام شد
یافته‌ها: این مطالعه با 31 بیمار انجام شد. تغییرات اسپیرومتری در 10 نفر (32.3%) نرمال و 21 نفر (8/67%) غیرنرمال بود. میانگین سطح فریتین در بیماران با اسپیرومتری نرمال و غیرنرمال تفاوت معناداری نداشت. از 17 بیماری که MRI T2*قلب غیرنرمال داشتند، 15 بیمار اسپیرومتری غیرنرمال و 2 بیمار اسپیرومتری نرمال داشتند (007/0= P).
بحث و نتیجه‌گیری: بین MRI T2* قلب بیماران و تغییرات اسپیرومتری ارتباط معناداری وجود دارد. تغییرات اسپیرومتری همانند MRI T2* قلب می‌تواند جهت بررسی وضعیت اضافه‌بار آهن بیماران تالاسمی مورداستفاده قرار گیرد.