دوره 29، شماره 6 - ( ماهنامه شهریور 1397 )                   جلد 29 شماره 6 صفحات 410-398 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Javandoust Gharehbagh F, Khalkhali H, taghizadeh afshari A, nourooz-zadeh J. Delayed graft function and its associated risk factors in Imam Khamenei kidney transplantation Unit. Studies in Medical Sciences 2018; 29 (6) :398-410
URL: http://umj.umsu.ac.ir/article-1-4137-fa.html
جواندوست قره باغ فرید، خلخالی حمیدرضا، تقی زاده افشاری علی، نوروززاده جعفر. عملکرد تاخیری گرافت و عوامل خطر مرتبط با آن در مرکز پیوند کلیه بیمارستان امام خمینی ارومیه . مجله مطالعات علوم پزشکی. 1397; 29 (6) :398-410

URL: http://umj.umsu.ac.ir/article-1-4137-fa.html


دانشگاه علوم پزشکی ارومیه ، jaffarnouroozzadeh@yahoo.co.uk
چکیده:   (4922 مشاهده)
پیش‌زمینه و هدف: عملکرد تأخیری کلیه (DGF; Delayed graft function) یکی از چالش­های موجود درزمینه‌ی پیوند کلیه می­باشد. وقوع DGF منجر به کاهش بقای یک‌ساله و پنج‌ساله گرافت می­شود. کاهش بروز DGF از بار تحمیلی بر سیستم بهداشت کاسته و منجر به بهبود کیفیت زندگی گیرنده­های پیوند می­شود. باوجوداینکه تاکنون بیش از 2000 پیوند کلیه در مرکز پیوند ارومیه انجام شده است ولی تاکنون بروز DGF و عوامل خطر مربوط به آن گزارش نشده است. این مطالعه باهدف تعیین بروز DGF و عوامل خطر مربوط به آن در مرکز پیوند بیمارستان امام خمینی ارومیه اجرا شد.
مواد و روش‌ کار: در این مطالعه آینده­نگر 39 نفر از افراد پیوند شده در بازه­ی زمانی 8 ماهه وارد مطالعه شدند. اطلاعات دموگرافیک بیمار اعم از شاخص توده­ی بدنی، سن، جنس، نوع اهداکننده، مدت‌زمان ایسکمی سرد و گرم از پایگاه اطلاعاتی پیوند استخراج گردید. کراتینین، نیتروژن اوره سرم به ترتیب به روش ژافه و اوره آز اندازه­گیری شد. بیماران بر اساس نیاز به دیالیز در هفته­ی اول بعد از پیوند به دو دسته­ شامل DGF (مراجعه به دیالیز) و none-DGF تقسیم شدند. برای ارزیابی تفاوت‌های کمی بدون توزیع نرمال و با توزیع نرمال بین دو گروه موردمطالعه به ترتیب از آزمون­های من-ویتنی یو و independent T-test و برای مقایسه‌ی داده‌های کیفی بین دو گروه از Fisher’s exact test استفاده شد. برای بررسی توانایی پیش­گویی کنندگی متغیر­های کمی متفاوت بین دو گروه موردمطالعه، آنالیز ROC (receiver operating characteristic) صورت گرفت.
یافته‌ها: میانگین و انحراف معیار سن گیرندگان کلیه 2/13±6/41 سال بود (بازه­ی سنی 14 تا 69 سال). توزیع تعداد گیرنده­های مرد و زن به ترتیب برابر 21 (8/53درصد) و 18 (2/46درصد) نفر بود. پنج نفر (8/12درصد(دارای DGF شدند. متغیرهای سن، جنس گیرنده و اهداکننده، سمت کلیه­ی پیوندی، سابقه­ی فشارخون، شاخص توده­ی بدنی (BMI)، ایسکمی سرد و گرم، کراتینین و نیتروژن اوره خون (BUN) و میانگین برون­ده ادراری در روز قبل از پیوند کلیه بین دو گروه موردمطالعه ازنظر آماری تفاوت معنی‌داری را نداشتند. میزان برودن­ده ادراری در روز اول بعد از پیوند در گروه DGF نسبت به گروه none-DGF کم‌تر بود (021/0 P=). مساحت زیر منحنی، نقطه­ی برش، حساسیت، ویژگی، ارزش اخباری منفی و مثبت برای برون­ده ادراری روز اول پیوند به ترتیب برابر 82/0، 9650 میلی‌لیتر، 80درصد، 5/73درصد، 5/73، 80درصد بود.
بحث و نتیجه‌گیری:: یافته­های این مطالعه حاکی از آن است که بروز عملکرد تأخیری در مرکز پیوند کلیه در بین گیرنده­های پیوند از اهداکننده­های زنده و در بین کل گیرندگان پیوند (زنده+ غیرزنده) به ترتیب برابر 6/8درصد و 8/12درصد بود که در محدوده­ی گزارش‌شده توسط سایر مطالعات قرار می­گیرد. علاوه به راین، مطالعه­ی حاضر نشان داد میزان برون ده ­ادراری در 24 ساعت اولیه­ی بعد از پیوند می­تواند شاخص پیش­گویی مناسبی برای DGF باشد. مطالعات بیشتر با حجم نمونه­ی بیشتر برای به دست آوردن تصویری بهتر از بروز DGF و عوامل خطر مرتبط با آن ضروری است.
متن کامل [PDF 505 kb]   (1528 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي(توصیفی- تحلیلی) | موضوع مقاله: بیوشیمی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله مطالعات علوم پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Studies in Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb