دوره 19، شماره 4 - ( زمستان 1387 )                   جلد 19 شماره 4 صفحات 309-302 | برگشت به فهرست نسخه ها

COMPARATIVE EVALUATION OF ANTIMICROBIAL EFFICACY OF AQUEOUS AND ALCOHOLIC EXTRACTS OF YARROW AGAINST PATHOGENIC MICROORGANISMS. Studies in Medical Sciences 2009; 19 (4) :302-309
دکتر حسین تاجیک ، دکتر فرنود شکوهی ثابت جلالی . ارزیابی مقایسه‌ای تاثیرات ضد باکتریایی عصاره‌های آبی و الکلی گیاه بومادران . مجله مطالعات علوم پزشکی. 1387; 19 (4) :302-309

دکتر حسین تاجیک [1] ، دکتر فرنود شکوهی ثابت جلالی [2]

تاریخ دریافت 08/09/86 تاریخ پذیرش 15/08/87

چکیده

پیش زمینه و هدف: هزاران سال است که بومادران در ملل و اقوام گوناگون به­عنوان طعم دهنده و گیاه دارویی مورد استفاده بوده است. تحقیقات بیوشیمیایی امروزه نشان دهنده آن است که ترکیبات زیست فعال گوناگونی مسئول خواص دارویی و درمانی بومادران است. یکی از مهم­ترین خواص دارویی بومادران، تاثیرات ضدمیکروبی آن است. هدف انجام این تحقیق ارزیابی مقایسه­ای پتانسیل مهاری عصاره­های آبی و الکلی بومادران بر روی میکروارگانیسم­های پاتوژن: استافیلوکوکوس اورئوس، ایشرشیا کلی، پسودوموناس آئروژینوزا بوده است.

مواد و روش کار: به­منظور انجام این تحقیق از گیاه بومادران تولید شده در مناطق اطراف شهرستان ارومیه استفاده شده است. پس از تهیه عصاره آبی و الکلی، عصاره مذکور به­ترتیب در رقت­های 10%، 20%، 30%، 40%، 70% و خالص بر روی میکرو ارگانیسم­های کنترول : استافیلوکوکوس اورئوس (ATCC25923) ، ایشرشیا کلی (ATCC25922) ، پسودوموناس آئروژینوزا (ATCC27853) (گروه بهداشت مواد غذایی - دانشکده دامپزشکی دانشگاه ارومیه) مورد آزمون قرار گرفت. این پژوهش با استفاده از آزمون انتشار بر روی پلیت آگار [3] انجام شده است.

یافته­ها: بر اساس یافته­های حاصل از این تحقیق باکتری استافیلوکوکوس ائروس [4] حساس­ترین میکرو ارگانیسم نسبت به تاثیر مهاری عصاره آبکی و الکلی بومادران بوده است و در مقابل کمترین حساسیت را باکتری پسودوموناس آئروژینوزا [5] از خود نشان داده است (P<0.05) . هم­چنین حداقل غلظت مهاری
عصاره­های بومادران در رقت­های 30% و بالاتر بوده­اند.

بحث و نتیجه گیری: بر اساس نتایج بدست آمده از این تحقیق و سایر گزارشات موجود در این زمینه می­توان عصاره آبی و الکلی بومادران را دارای خواص مهاری بر روی میکرو ارگانیسم­های پاتوژن کنترول دانست. علی­رغم این مطلب، نیاز به انجام تحقیقاتی بالینی و میدانی در این زمینه قبل از ارائه هرگونه توصیه در مورد کاربرد بالینی آن شدیدا احساس می­شود.

گل واژگان : بومادران، عصاره آبی، عصاره الکلی، استافیلوکوکوس اورئوس، ایشرشیا کلی، پسودوموناس آئروژینوزا

مجله پزشکی ارومیه، دوره نوزدهم، شماره‌ چهارم، ص 309-302، زمستان 1387

آدرس مکاتبه : ارومیه، دانشگاه ارومیه، دانشکده دامپزشکی، صندوق پستی 1177-57155، تلفن : 2770508-0441، نمابر:2771926- 0441

E-mail: Tajik_h@yahoo.com