پیشزمینه و هدف: اختلال اضطراب اجتماعی یکی از شایعترین اختلالات اضطرابی است. مطالعه درباره سببشناسی این اختلال از اهمیت و ضرورت بسیاری برخوردار است. هدف پژوهش حاضر، ارزیابی نقش سیستمهای فعالسازی و بازداری رفتاری (BAS / BIS) در نشانههای اختلال اضطراب اجتماعی با توجه به اثرات میانجی سوگیری شناختی است.
مواد و روش کار: پژوهش حاضر به لحاظ هدف از نوع بنیادی و به لحاظ نحوه جمعآوری دادهها از نوع توصیفی – تحلیلی میباشد.240 نفر از دانشجویان دانشگاه تبریز در سال تحصیلی 94-1393 با استفاده از روش نمونهگیری خوشهای انتخابشده و به این پرسشنامهها پاسخ دادند: مقیاس سیستمهای بازداری/ فعالسازی رفتاری کارور و وایت (1994)، نسخه تجدیدنظر شده پرسشنامه تفسیر مربوط به خود و دیگران و پرسشنامه هراس اجتماعی (SPIN). برای تحلیل دادهها از روش تحلیل عاملی تأییدی و روش مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد.
یافتهها: ارزیابی مدل ساختاری با استفاده از شاخصهای آماری نشان داد که سیستم بازداری رفتاری و سیستم فعالسازی رفتاری اثرات معنیداری بر روی اختلال اضطراب اجتماعی بهواسطه سوگیری شناختی دارند. یافتهها از برازندگی مناسب ساختار فرضی بین متغیرهای پژوهش حمایت کرد.
بحث و نتیجهگیری: با تکیه بر این یافتهها میتوان دریافت، سوگیری شناختی میتواند نقش واسطهای قابلتوجهی بین سیستمهای مغزی رفتاری و اختلال اضطراب اجتماعی ایفا کند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |