زمینه و هدف:همسرآزاری یکی از مشکلات فرهنگی و بهداشتی جامعه است که شیوع آن در جوامع مختلف, متفاوت میباشد که به دو صورت مستقیم و غیر مستقیم بر پیامدهای بارداری اثر گذار است. با توجه به عدم وجود اطلاعات کافی درخصوص این مشکل در منطقه بالاخص در مورد زنان باردار, هدف از این تحقیق, تعیین شیوع و پیامدهای همراه با همسر آزاری در زنان باردار مراجعه کننده به بخش زایمان بیمارستانهای شهر سنندج است.
مواد و روش کار:این مطالعه به صورت مقطعی انجام شد. جهت انجام پژوهش تعداد 840 نفر از زنان بارداری که جهت ختم بارداری به دلیل زایمان یا سقط در بیمارستانهای شهر سنندج بستری شده بودند, به صورت تصادفی سیستماتیک به عنوان نمونههای پژوهش انتخاب شدند. جمع آوری دادهها با استفاده از مصاحبه ساختاری و پروندههای زایمانی صورت گرفت. پیامدهای بارداری شامل مرده زایی، زایمان زود رس، سقط، PROM و میانگین وزن زمان تولد بود. جهت تجزیه و تحلیل دادهها از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد.
یافتهها: نتایج پژوهش نشان دادکه 5/60% از واحدهای مورد پژوهش در دوران بارداری تحت همسرآزاری قرار گرفته اند و شامل همسرآزاری جسمی 5/8% همسرآزاری احساسی 57%, همسرآزاری جنسی 8/18% بود. همچنین آسیبهای شدید ناشی از همسرآزاری در بعد جسمی برابر 4/3%, در بعد احساسی برابر 8/9% و در بعد جنسی برابر 2/0% بود. زنانی که تحت خشونت قرار گرفته بودند, بیشتر دارای سن ازدواج زیر 18 سال (028/(p<، گذشت بیشتر از 20 سال از زمان ازدواج (048/0(p<, بیسواد (048/(p<, خانه دار (03/0(p<, دارای همسران بیکار (025/0(p< و دارای بیشتر از 4 فرزند (002/0 (p<بودند. بر اساس نتایج مطالعه از بین کلیه پیامدهای بارداری، همسرآزاری باPROM (05/0P<) و میانگین وزن زمان تولد (007/0P<) ارتباط معنی دار داشت.
نتیجه گیری: با توجه به پیامدهای نامناسب همسرآزاری در بارداری باید با غربالگری روتین خشونت همسرآزاری در دوران بارداری و انجام اقدامات آموزشی جهت تغییر رفتارهای مردان, توانمندسازی زنان و اصلاح ساختارهای ناسالم فرهنگی گامی در جهت ارتقاء سطح سلامت جامعه برداشت.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |