پیشزمینه و هدف: ضایعات ژانت سلی ضایعات نسبتاً شایع فکی هستند. تعدادی از ضایعات میکروبیال، توموری و شبه توموری، کیستیک، متابولیکی و استئودیستروفیک حفره دهان با سلولهای ژانت همراه هستند. ازآنجاییکه در تشخیص آسیبشناختی ضایعات شیوع آسیب و نیز سن و جنس و محل آنها موردتوجه قرار میگیرد، هدف از این مطالعه تعیین فراوانی ضایعات دهانی حاوی سلول ژانت در یک دوره 7 ساله (90-1383) در بخش آسیبشناسی دهان و فک دانشکده دندانپزشکی تبریز بوده است.
مواد و روشها: در این مطالعه گذشتهنگر و توصیفی جامعه موردپژوهش پروندههای بیماران با تشخیص ضایعات حاوی سلول ژانت در بخش آسیبشناسی دهان و فک دانشکده دندانپزشکی تبریز طی سالهای 90-1383 بود. اطلاعات بهدستآمده توسط روش آماری توصیفی، آزمون رابطه مجذور کای با آزمون مقایسه میانگین و با استفاده از نرمافزار SPSS 15 مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفت.
یافتهها: از میان 808 پرونده موردمطالعه 98 ضایعه (12/12درصد) حاوی سلول ژانت بودند که در این میان 8/91درصد ضایعات توموری و شبه توموری بودند. شیوع ضایعات در دهه پنجم و ششم بیشتر از سایر دهههای سنی بود.اکثر ضایعات در ناحیه خلف فک پایین قرار داشتند و شیوع آنها در زنان کمی بیشتر از مردان بود.
نتیجهگیری: ضایعات دارای سلول ژانت در ناحیه دهان و فک، نسبتاً شایع هستند که شایعترین آنها، ژانت سل گرانولومای محیطی میباشد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |