دوره 23، شماره 7 - ( ویژه نامه اسفند 1391 )                   جلد 23 شماره 7 صفحات 817-807 | برگشت به فهرست نسخه ها

Taribiyan٭ B, Baghaiee B, Monfaredan A, Mosafery E. EXPRESSION OF ADRENERGIC RECEPTOR BETA-2 AND FMD LEVEL IN UNTRAINED MIDDLE-AGED MEN: EFFECT OF EIGHT WEEK REGULAR EXERCISE TRAINING. Studies in Medical Sciences 2013; 23 (7) :807-817
ترتیبیان بختیار، بقایی بهروز، منفردان امیر، مسافری الناز. بیان ژنی گیرنده بتا-2 آدرنرژیک و سطح FMD در مردان میانسال کم تحرک: اثر هشت هفته فعالیت منظم ورزشی. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1391; 23 (7) :807-817

دانشگاه ارومیه، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی ، ba_tartibian@gmail.com

پیش زمینه و هدف: هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر هشت هفته تمرین منظم ورزشی بر بیان ژنی گیرنده بتا-2 آدرنرژیک (Adrenergic Receptor B2) و سطح FMD (Flow Mediate Dilation ) در مردان میانسال کم تحرک می‌باشد.

مواد و روش‌ها: تحقیق حاضر از نوع نیمه تجربی با اندازه گیری‌ها متعدد می‌باشد. از بین 96 مرد میانسال داوطلب، 20 آزمودنی(40-55 سال) پس اخذ رضایت نامه در تحقیق شرکت داده شدند و سپس به دو گروه تمرین (10 نفر) و گروه کنترل (10 نفر) تقسیم شده و هشت هفته تمرین ورزشی (مدت: 45 دقیقه، سرعت: 65-50 درصد حداکثر ضربان قلب فعالیت، شیب: صفر درجه) را اجرا کردند، و در سه مرحله‌ی: پایه، بعد از چهار هفته، و هفته هشتم) شاخص‌های فوق (ADRB2 و FMD) اندازه گیری شد. برای بررسی mRNAی گیرنده ADRB2 از Real time PCR و برای FMD از Pulsed Doppler Velocity Signal استفاده شد.

یافته‌ها: بیان ژنی ADRB2 بعد از چهار و هشت هفته فعالیت ورزشی افزایش معنی داری در گروه تمرین داشت (001/0 P<)، لیکن بیان ژنی این گیرنده در گروه کنترل بعد از چهار هفته کم تحرکی در گروه کنترل افزایش معنی داری یافت (026/0P<) با این حال بعد از هشت هفته کاهش یافت (386/0P<). سطح FMD بعد از چهار و هشت هفته تمرین ورزشی در گروه تمرین افزایش معنی داری یافت(001/0 P<). در گروه کنترل نیز سطح بعد از چهار هفته تغییر معنی داری نیافت (310/0P<) اما بعد از هشت هفته سطح آن کاهش معنی داری داشت (010/0P<).

بحث و بررسی: فعالیت منظم ورزشی باعث افزایش بیان ژنی گیرنده ADRB2 و سطح FMD در مردان میانسال می‌شود، در حالیکه کم تحرکی باعث کاهش این شاخص‌ها می‌شود.

واژه‌های کلیدی: ADRB2، FMD، مردان میانسال، ورزش