دوره 33، شماره 3 - ( خرداد 1401 )                   جلد 33 شماره 3 صفحات 182-171 | برگشت به فهرست نسخه ها

Akbarizadeh-Khajeh S, Farhadi Biregani A, Doosti A. A REVIEW ON ADVANCES AND CHALLENGES IN DEVELOPMENT OF MRNA-BASED VACCINES. Studies in Medical Sciences 2022; 33 (3) :171-182
اکبری زاده خواجه سحر، فرهادی بیرگانی علی، دوستی عباس. مروری بر پیشرفت‌ها و چالش‌ها در توسعه واکسن‌های مبتنی بر mRNA. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1401; 33 (3) :171-182

دانشیار، مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران.(نویسنده مسئول) ، abbasdoosti@yahoo.com
پیش‌زمینه و هدف: در چند سال گذشته واکسن­های بر پایه mRNA برای درمان سرطان و بیماری­های ویروسی و اتوایمنی موردتوجه قرار گرفته­اند. چندین mRNA واکسن در مراحل پیشبالینی و بالینی مورد ارزیابی قرار گرفته­اند. این آزمایش‌ها نشان دادهاند که mRNA واکسنها یک پاسخ ایمنی طولانیمدت را هم در مدلهای حیوانی و هم انسان ایجاد می­کنند. توجه به پاسخ‌های ایمنی قابل‌توجهی که ایجاد می‌کنند، اثربخشی واکسن‌های mRNA در برابر سرطان‌ها و عوامل بیماری‌زا بسیار بالاتر از سایر واکسن‌هایی است که پاسخ ایمنی قابل‌توجهی را القا نمی‌کنند. نتایج پیشرفت­های اخیر در زمینه‌های مختلف، زمینه را برای تولید mRNA واکسن‌های با کارایی و اثربخشی بالا فراهم کرده است‌. هدف از این مقاله مروری بررسی مهم‌ترین پیشرفت‌ها در زمینه تولید واکسن‌های mRNA و همچنین چالش‌های پیش رو این زمینه بود.
مواد و روش‌ها: پژوهش حاضر یک مطالعه مروری است که مقالات متعدد نمایه شده در پایگاه‌های PubMed، Scopus، Science Direct و Google scholar با کلیدواژه‌های mRNA vaccine و viral infections موردبررسی قرار گرفتند.
یافته‌ها: نتایج مطالعات متعدد نشان داد که واکسن‌های مبتنی بر mRNA توانایی القای پاسخ سیستم ایمنی همورال و سلولی بر طیف وسیعی از بیماری‌های عفونی و غیر عفونی را دارند. با پیشرفت روش‌های انتقال mRNA و افزایش پایداری آن‌ها، این واکسن‌ها به‌عنوان روشی امیدبخش، مؤثر و ایمن در درمان و پیشگیری از بیماری‌های عفونی و غیر عفونی و نیز سرطان‌ها معرفی شده‌اند.
نتیجه‌گیری: پاسخ‌های ایمنی قوی، طولانی‌مدت و ایمن مشاهده‌شده در مدل‌های حیوانی، و همچنین داده‌های امیدوارکننده از آزمایش‌های بالینی اولیه انسانی، واکسیناسیون مبتنی بر mRNA را به یک جایگزین مطمئن برای واکسن‌های مرسوم تبدیل کرده است.
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: ویروس شناسی