دوره 20، شماره 4 - ( زمستان 1388 )                   جلد 20 شماره 4 صفحات 319-313 | برگشت به فهرست نسخه ها

GR Najafi, S Salami, A Karimi. THE EFFECT OF DIAZINON ON TESTICULAR TISSUE IN ADULT MALE RAT: A HISTOPATHOLOGICAL STUDY. Studies in Medical Sciences 2010; 20 (4) :313-319
نجفی غلامرضا، سلامی سیامک، کریمی علی. اثر سم دیازینون بر روی بافت بیضه در موش بالغ رت: مطالعه هیستوپاتولوژی. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1388; 20 (4) :313-319

، g.najafi2006@yahoo.com

دکتر غلامرضا نجفی [1] ، دکتر سیامک سلامی [2] ، علی کریمی [3]

تاریخ دریافت 20/03/88، تاریخ پذیرش 10/06/88

چکیده

پیش زمینه و هدف: دیازینون حشره­کشی ارگانوفسفره است که به­طور معمول برای کنترل انواع مختلف حشرات مضر برای کشاورزی مورد استفاده قرار
می­گیرد. با توجه به حجم وسیع استفاده از این ترکیب در کشور، در این مطالعه اثر سم دیازینون به­عنوان یک ارگانوفسفره بر روی ساختار بافتی بیضه و باروری در موش رت بررسی شده است.

مواد و روش کار: 35 موش رت بالغ مورد مطالعه قرار گرفت که به­طور تصادفی به دو گروه کنترل و تیمار تقسیم شدند. به گروه تیمار میزان 70 میلی گرم دیازینون به ازای هر کیلوگرم وزن بدن به­صورت خوراکی یک روز در میان تا 60 روز خورانده شد. برش­های 7 میکرومتری از بافت بیضه پارافینه به روش آهن وایگرت رنگ آمیزی شدند. قطر لوله­های اسپرم ساز، ضخامت اپیتلیوم لوله­های اسپرم ساز، ضخامت کپسول بیضه اندازه گیری شدند.

یافته ­ ها: در گروه تیمار در روزهای10 الی 60 لوله­های اسپرم ساز دچار آتروفی شده و شکل نامنظم داشتند. اتصال­های بین سلولی در لوله­های اسپرم ساز کاهش یافته و ادم مشخصی در بافت بینابینی بیضه دیده شد. قطر لوله­های اسپرم ساز و ضخامت اپیتلیوم لوله­های اسپرم ساز نیز کاهش معنی­داری را نشان می­دهد. وقوع دیو سلولی از روز بیست و چهارم مطالعه در بعضی از لوله­های اسپرم ساز مشاهده شد.

بحث و نتیجه­گیری: دیازینون می­تواند باعث تغییرات مورفولوژی و آتروفی واضح در ساختار بافتی بیضه شده و نقص در عملکرد دستگاه تناسلی نر را به­بار آورد.

کلید واژه­ها: دیازینون، بافت بیضه، ادم، آسیب شناسی بافتی

مجله پزشکی ارومیه، دوره بیستم، شماره‌ چهارم، ص 319-313، زمستان 1388

آدرس مکاتبه : ارومیه، پردیس نازلو، دانشگاه ارومیه، دانشکده دامپزشکی، تلفن: 2779552-0441

E-mail: g.najafi2006@yahoo.com