دکتر غلامرضا نجفی [1] ، دکتر سیامک سلامی [2] ، علی کریمی [3]
تاریخ دریافت 20/03/88، تاریخ پذیرش 10/06/88
چکیده
پیش زمینه و هدف: دیازینون حشرهکشی ارگانوفسفره است که بهطور معمول برای کنترل انواع مختلف حشرات مضر برای کشاورزی مورد استفاده قرار
میگیرد. با توجه به حجم وسیع استفاده از این ترکیب در کشور، در این مطالعه اثر سم دیازینون بهعنوان یک ارگانوفسفره بر روی ساختار بافتی بیضه و باروری در موش رت بررسی شده است.
مواد و روش کار: 35 موش رت بالغ مورد مطالعه قرار گرفت که بهطور تصادفی به دو گروه کنترل و تیمار تقسیم شدند. به گروه تیمار میزان 70 میلی گرم دیازینون به ازای هر کیلوگرم وزن بدن بهصورت خوراکی یک روز در میان تا 60 روز خورانده شد. برشهای 7 میکرومتری از بافت بیضه پارافینه به روش آهن وایگرت رنگ آمیزی شدند. قطر لولههای اسپرم ساز، ضخامت اپیتلیوم لولههای اسپرم ساز، ضخامت کپسول بیضه اندازه گیری شدند.
یافته ها: در گروه تیمار در روزهای10 الی 60 لولههای اسپرم ساز دچار آتروفی شده و شکل نامنظم داشتند. اتصالهای بین سلولی در لولههای اسپرم ساز کاهش یافته و ادم مشخصی در بافت بینابینی بیضه دیده شد. قطر لولههای اسپرم ساز و ضخامت اپیتلیوم لولههای اسپرم ساز نیز کاهش معنیداری را نشان میدهد. وقوع دیو سلولی از روز بیست و چهارم مطالعه در بعضی از لولههای اسپرم ساز مشاهده شد.
بحث و نتیجهگیری: دیازینون میتواند باعث تغییرات مورفولوژی و آتروفی واضح در ساختار بافتی بیضه شده و نقص در عملکرد دستگاه تناسلی نر را بهبار آورد.
کلید واژهها: دیازینون، بافت بیضه، ادم، آسیب شناسی بافتی
مجله پزشکی ارومیه، دوره بیستم، شماره چهارم، ص 319-313، زمستان 1388
آدرس مکاتبه : ارومیه، پردیس نازلو، دانشگاه ارومیه، دانشکده دامپزشکی، تلفن: 2779552-0441
E-mail: g.najafi2006@yahoo.com[1] استادیار بخش گروه علوم تشریح پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه (نویسنده مسئول)
[2] استادیار بخش بیوشیمی، دانشکده پزشکی، دانشگاه ارومیه
[3] کارشناس ارشد رشته زیست شناسی(گرایش بیوشیمی)، دانشگاه پیام نور تهران
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |