دوره 32، شماره 10 - ( دی 1400 )                   جلد 32 شماره 10 صفحات 736-723 | برگشت به فهرست نسخه ها

Yazdani N, Hossini S E, Edalatmanesh M A. THE EFFECT OF ALOE VERA HYDROALCOHOLIC EXTRACT ON SPERMATOGENESIS PARAMETERS AND HISTOLOGICAL CHANGES IN THE TESTIS OF RATS FED WITH A HIGH-FAT DIET. Studies in Medical Sciences 2022; 32 (10) :723-736
یزدانی نوشین، حسینی سید ابراهیم، عدالت منش محمد امین. تأثیر عصاره هیدروالکلی آلوئه‌ورا بر پارامترهای اسپرماتوژنز و تغییرات هیستولوژیک بیضه موش‌های صحرایی تغذیه‌شده با رژیم غذایی پرچرب. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1400; 32 (10) :723-736

دانشیار گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، موسسه آموزش عالی زند شیراز، شیراز، ایران، (نویسنده مسئول) ، ebrahim.hossini@yahoo.com
پیش‌زمینه و هدف: بیماری­های ناشی از رژیم پرچرب و چاقی امروزه به‌عنوان معضلی برای سلامتی شناخته شده­اند. هدف از مطالعه حاضر ارزیابی اثر عصاره هیدروالکلی آلوئه­ورا بر پارامترهای اسپرماتوژنز و ساختار بافتی بیضه موش­های صحرایی تغذیه­شده با رژیم غذایی پرچرب بود.
مواد و روش کار: در این مطالعه تجربی مداخله‌ای 40 سر موش صحرایی نر بالغ از نژاد ویستار به­طور تصادفی در 5 گروه کنترل، گروه شاهد تغذیه­شده با رژیم غذایی پرچرب H.F.D)) و گروه‌های تجربی 1 تا 3(گروه دریافت­کننده رژیم غذایی پرچرب+150 میلی­گرم آلوئه­ورا، گروه دریافت­کننده رژیم غذایی پرچرب+300 میلی­گرم آلوئه­ورا، گروه دریافت­کننده رژیم غذایی پرچرب+600 میلی­گرم آلوئه­ورا) تقسیم شدند. امولسیون پرچرب و سه دوز آلوئه­ورا به‌صورت خوراکی و به مدت 60 روز تجویز گردید. در پایان پس از تشریح و آماده­سازی، بافت بیضه­ها موردبررسی هیستوپاتولوژیک قرار گرفت و تعداد سلول‌های اسپرماتوگونی، اسپرماتوسیت، اسپرماتید، سرتولی و سلول‌های لایدیگ شمارش شد. داده­های به‌دست‌آمده توسط نرم‌افزار SPSS-20 آنالیز و مقایسه میانگین­ها با استفاده از آزمون پارامتری ANOVA و Post hoc توکی در سطح (05/0P ≤) انجام شد.
یافته ­ها: نتایج نشان داد که در گروه‌های رژیم غذایی پرچرب نسبت به گروه کنترل کاهش معنی­داری در تعداد سلول‌های اسپرماتوگونی، اسپرماتوسیست، اسپرماتید و سلول‌های لیدیک مشاهده شد. درحالی­که عصاره ژل آلوئه­ورا باعث افزایش معنی­داری در تعداد سلول‌های فوق گردید. افزایش دوز آلوئه‌ورا به mg/kg 600 باعث بهبود بیشتر آسیب­های بافتی در نمونه­های هیستوپاتولوژیک شد.
بحث و نتیجه­ گیری: نتایج نشان می­دهد که عصاره آلوئه­ورا در موش‌هایی که از رژیم غذایی پرچرب استفاده می­کنند، به‌طور قابل‌توجهی خطر آسیب بافتی پاتولوژیک در بیضه­ها را کاهش و با افزایش تعداد سلول‌های جنسی، باروری را افزایش می­دهد.

نوع مطالعه: پژوهشي(توصیفی- تحلیلی) | موضوع مقاله: نفرولوژی