استادیار گروه فیزیولوژی ورزشی، گروه علوم ورزشی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه مراغه، مراغه، ایران
چکیده: (5662 مشاهده)
زمینه و هدف: سندرم تخمدان پلیکیستیک یکی از شایعترین اختلالات غدد درونریز است در نتیجه،روشهای درمانی با عوارض کم یا بدون عوارض از جمله گیاهان دارویی و تمریناتورزشی اهمیت ویژهای دارند لذا هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر 12 هفته تمرین پیلاتس و مکملدهی زنجبیل بر سندرم تخمدان پلیکیستیک زنان بود.
مواد و روشها: مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون بود.40 زن مبتلا به سندرم پلیکیستیک به طور داوطلبانه در پژوهش شرکت کردند و به صورت تصادفی به چهار گروه شامل کنترل، تمرین پیلاتس، ترکیبی(تمرین+ مکمل زنجبیل) و مکمل زنجبیل تقسیم شدند. گروههای مداخلهی تمرینی، تمرینات پیلاتس را به مدت 12 هفته انجام دادند و گروههای مکمل روزانه سه کپسول یک گرمی زنجبیل مصرف کردند. قبل و پس از 12 هفته مداخله سطح پلاسمایی LH,FSH,، SHBG، تستوسترون و انسولین اندازهگیری شد. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار spss و روش آماری تحلیل کواریانس و آزمون تعقیبی Tukey با سطح معنیداری 5 درصد تجزیه و تحلیل شد.
یافته ها: نتایج نشان داد که سطح( 05/0p<) LH، تستوسترون( 05/0p<) و انسولین( 05/0p<) در سه گروه مداخله تمرینپیلاتس، مکملزنجبیل و گروه ترکیبی نسبت به گروه کنترل کاهش یافته است و شاخصهای( 05/0p<) FSH و( 05/0p<) SHBG در گروههای مداخله نسبت به گروه کنترل افزایش معنیداری داشته است. در واقع یافتهها حاکی از اثر مداخلات بر شاخصهای مورد بررسی است در حالیکه مداخله ترکیبی بیشترین تاثیر را داشته، بین گروه تمرین و زنجبیل در شاخصها تفاوت معناداری مشاهده نشد( 05/0p<).
بحث و نتیجه گیری: نتایج تحقیق حاضر نشان داد که تمریناتپیلاتس و مکملدهی زنجبیل میتواند اثرات مفیدی در کارکرد تخمدانها داشته باشد و به عنوان یک روش درمانی جهت بهبود وضعیت بیماران مبتلا به سندرم تخمدانپلیکیستیک پیشنهاد میشود.