zamanifar P, Safari M. IN VITRO EVALUTION OF ANTIMICROBIAL EFFECTS OF METHANOLIC AND ACETONE EXTRACTS OF PEGANUM HARMALA AND LAVANDULA ANGUSTIFOLIA AGAINST SOME OF HUMAN PATHOGENIC MICROORGANISM. Studies in Medical Sciences 2022; 32 (11) :864-876
URL:
http://umj.umsu.ac.ir/article-1-4904-fa.html
زمانی فر پانته آ، صفری معین. بررسی اثرات ضد میکروبی عصاره متانولی و استونی اسپند و استوقدوس بر علیه برخی از میکروارگانیسم های بیماری زای انسانی در شرایط آزمایشگاهی. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1400; 32 (11) :864-876
URL: http://umj.umsu.ac.ir/article-1-4904-fa.html
دانش آموخته کارشناسی ارشد میکروبیولوژی، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه ایلام، ایران (نویسنده مسئول) ، safari_moein@yahoo.com
چکیده: (1112 مشاهده)
پیشزمینه و هدف: پیدایش مقاومت آنتی بیوتیکی، تلاش برای دستیابی به ترکیبات دارویی جدید را مورد توجه قرار داده است. ترکیبات ضدمیکروبی به دست آمده از گیاهان با مکانیسمهایی متفاوت از آنتی بیوتیکها، باکتریها را حذف می کنند. هدف از این مطالعه بررسی اثر ضد میکروبی گیاهان دارویی اسپند و استوقدوس بر علیه برخی از میکروارگانیسم های بیماری زای انسانی در شرایط آزمایشگاهی می باشد.
مواد و روش کار: میکروارگانیسم های مورد استفاده در این پژوهش از مرکز کلکسیون قارچ ها و باکتری های ایران تهیه شد. برای تهیه عصاره از روش سوکسله استفاده شد. به منظور بررسی اثر ضد باکتریایی از روش انتشار دیسک و برای تعیین حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) از روش روش براث میکرودیلوشن استفاده گردید.
یافتهها: نتایج نشان داد که عصاره متانولی هر دو گیاه اسپند و استوقدوس دارای فعالیت ضد باکتریایی می باشند در حالیکه، از بین عصاره استونی تنها عصاره استونی اسپند اثر ضدباکتریایی داشت. بیشترین اثر ضدباکتریایی مربوط به عصاره متانولی اسپند بود، به این ترتیب که قطر هاله عدم رشد حاصل از تأثیر این عصاره بر روی باکتریهای گرم مثبت استافیلوکوکوس اورئوس به اندازه 33/34 میلیمتر بود. نتایج نشان داد که هر دو عصاره متانولی دارای اثرات ضد قارچی می باشند. حداقل غلظت کشندگی موثر بر روی تمامی باکتری ها 1000 میلی گرم بر میلی لیتر می باشد.
بحث و نتیجهگیری: با توجه به تحقیق حاضر مشخص شد که عصاره ی متانولی اسپند و استوقدوس دارای اثر ضدباکتریایی و ضدقارچی قابل توجه ای علیه باکتریهای بیماریزا و قارچ بیماریزای کاندیدا آلبیکنز می باشد، لذا این عصاره می تواند به عنوان یک فرآورده گیاهی طبیعی جهت کنترل عفونت های باکتریایی و قارچی مد نظر قرارگیرد.