دوره 30، شماره 4 - ( تیر 1398 )                   جلد 30 شماره 4 صفحات 328-322 | برگشت به فهرست نسخه ها

Abbasi F, benyamin B. HISTOPATHOLOGICAL DIAGNOSIS OF GASTROINTESTINAL BIOPSY SAMPLES WITH ENDOSCOPIC FINDING OF ERYTHEMA: A RETROSPECTIVE STUDY. Studies in Medical Sciences 2019; 30 (4) :322-328
عباسی فریبا، بنیامین بردسین. بررسی تشخیص‌های هیستوپاتولوژیک نمونه‌های بیوپسی دستگاه گوارش با یافته اریتم در آندوسکوپی در بیمارستان امام خمینی ارومیه، مطالعه گذشته‌نگر. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1398; 30 (4) :322-328

دانشیار، پاتولوژی، مرکز تحقیقات سالید تومور، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران (نویسنده مسئول) ، Email: faribaak2002@yahoo.com
پیش‌زمینه و هدف: بیماری‌های دستگاه گوارش از بیماری‌های شایع بالینی بوده و با توجه به اینکه در تعداد قابل‌توجهی از موارد آندوسکوپی، تنها یافته، اریتم مخاطی می‌باشد، این مطالعه جهت بررسی یافته‌های هیستوپاتولوژیک بیماری‌های دستگاه گوارش با تنها یافته اریتم مخاطی انجام شد.
روش کار: در این مطالعه تحلیلی- توصیفی گذشته‌نگر، تمام گزارش‌های پاتولوژی حاصل از آندوسکوپی دستگاه گوارش با تنها یافته اریتم مخاطی در بیمارستان امام خمینی ارومیه در سال 1395 مورد بررسی شده و نوع هیستوپاتولوژیک ضایعات در دو گروه بزرگ (نئوپلاستیک و غیر نئوپلاستیک) برحسب موقعیت آناتومیک (مری، معده، روده باریک، روده بزرگ)، سن و جنس تقسیم‌بندی شد.
یافته‌ها: از بین 4345 نمونه آندوسکوپی دستگاه گوارش، 1072 مورد با تنها یافته اریتم مخاطی، بررسی شد. میانگین سنی افراد موردمطالعه 02/16 ± 8/44 سال بود. فراوانی ضایعات نئوپلاستیک صفر درصد و ضایعات غیرنئوپلاستیک 100درصد بود. فراوانی ضایعات غیرنئوپلاستیک برحسب موقعیت آناتومیک به‌ترتیب شامل: روده بزرگ 45/53درصد، روده باریک 9/23درصد، معده 12/19درصد و مری 5/3درصد بود. در مری، معده، روده باریک و روده بزرگ فراوان‌ترین ضایعه به‌ترتیب، التهاب مزمن 7/44درصد با ارجحیت در زنان، گاستریت مزمن بدون اچ.پیلوری 58درصد با ارجحیت در مردان، تغییرات غیراختصاصی 5/80درصد با ارجحیت در زنان، تغییرات غیراختصاصی 9/68درصد با ارجحیت در مردان و P.value به‌ترتیب 45/0، 67/0، 55/0 و 1/0 بود.
نتیجه‌گیری: با توجه شایع بودن یافته اریتم در آندوسکوپی و با توجه به همراهی اریتم با ضایعات غیرنئوپلاستیک زمینه‌ساز کانسر، مانند GERD، عفونت با اچ.پیلوری وکولیت اولسراتیو پیشنهاد می‌شود نمونه بیوپسی از تمامی بیماران با یافته اریتم در آندوسکوپی گرفته شود تا در صورت مشاهده ضایعات زمینه‌ساز کانسر، پیگیری و اقدامات موردنیاز برای پیشگیری و یا تشخیص سریع‌تر کانسر انجام شود.
نوع مطالعه: پژوهشي(توصیفی- تحلیلی) | موضوع مقاله: پاتولوژی