دوره 29، شماره 10 - ( ماهنامه دی 1397 )                   جلد 29 شماره 10 صفحات 706-698 | برگشت به فهرست نسخه ها

Bahramian A, Halimi M, Kafili M, Behroozian A, Soleimani S, Razi T et al . EVALUATION THE PREVALENCE OF ORAL LYMPHOMA AND IT’S RELATION WITH TYPE OF LYMPHOMA, AGE, GENDER AND LOCATION IN PATIENTS REFERED TO TABRIZ IMAM REZA HOSPITAL. Studies in Medical Sciences 2019; 29 (10) :698-706
بهرامیان آیلا، حلیمی منیره، کفیلی مهسا، بهروزیان احمد، سلیمانی سحر، رازی تهمینه و همکاران.. بررسی فراوانی لنفوم دهانی و ارتباط آن با نوع لنفوم، سن، جنس و محل ضایعه در بیماران مراجعه کننده به بیمارستانامام رضاتبریز طی سال های96-1386. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1397; 29 (10) :698-706

دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، ، emamiparya@yahoo.com
پیش‌زمینه و هدف: لنفوما تعدادی از تومورهای بدخیم هستند که سلول‌های لنفورتیکولر را مبتلا می‌سازند. ازآنجایی‌که علائم اولیه لنفوم می‌تواند ناحیه دهان و حلق را مبتلا سازد، بررسی شیوع انواع لنفومای دهانی از اهمیت ویژه‌ای برای دندان‌پزشکان برخوردار است. هدف از این مطالعه تعیین فراوانی لنفوم دهانی و ارتباط آن با سن، جنس، نوع لنفوم و محل درگیری ضایعه در بیماران مراجعه‌کننده به بیمارستان امام رضا تبریز می‌باشد.
مواد و روش‌ کار: در این مطالعه توصیفی- مقطعی گذشته‌نگر، پرونده‌های بیماران مراجعه‌کننده به بیمارستان امام رضا تبریز، از سال 86 تا پایان سال 96 ازلحاظ بروز لنفوم دهانی، موردبررسی قرار گرفتند. سپس متغیرهای سن، جنس بروز لنفوم، نوع لنفوم و محل درگیری ضایعه در فرم مربوطه ثبت و موردبررسی قرار گرفت. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS17 تجزیه‌وتحلیل شدند.
یافته‌ها: در این مطالعه از 24000 پرونده بیمارستانی، 55 مورد لنفوم دهانی گزارش شد که از این تعداد 52 مورد به لنفوم غیر هوچکین (5/درصد94) و 3 مورد به لنفوم هوچکین (5/5درصد) اختصاص داشت. بیشترین درصد ابتلا به لنفوم دهانی در جنس مذکر بود (3/67درصد) و مردان به نسبت 05/2 به 1 بیش از زنان به انواع لنفوم مبتلا بودند. در این مطالعه میانگین سنی ابتلا در مردان 75/16 ± 53 سال و در زنان 51/18 ± 16/57 سال بود. همچنین شایع‌ترین ناحیه ابتلا لوزه (3/67درصد) گزارش شد. درگیری سایر نواحی به ترتیب غدد بزاقی (6/14درصد)، کام (3/7درصد)، قاعده زبان (6/3درصد)، مخاط باکالی (6/3درصد)، سینوس ماگزیلاری (8/1درصد) و استخوان آلوئول فک پایین (8/1درصد) گزارش شدند.
بحث و نتیجه‌گیری: شایع‌ترین لنفومبین پرونده‌های مراجعین، لنفوم غیر هوچکین نوع Diffuse Large B Cell Lymphoma(DLBCL) بوده و در مردان شایع‌تر می‌باشد. با توجه به درگیری لنفوم دهانی در 4/8درصد موارد این بیماری بر اهمیت معاینات دقیق‌تر دندانپزشکی و دهان تأکید می‌گردد.
واژه‌های کلیدی: فراوانی، لنفوم، ضایعات بدخیم
متن کامل [PDF 445 kb]   (2064 دریافت)