دوره 33، شماره 3 - ( خرداد 1401 )                   جلد 33 شماره 3 صفحات 193-183 | برگشت به فهرست نسخه ها

Modaresi R, Tajik H, Mardani K. PREVALENCE OF METHICILLIN-RESISTANT STAPHYLOCOCCUS AUREUS IN RAW COW'S MILK COLLECTED FROM STORAGE TANKS AND MILK SUPPLY CENTERS IN URMIA CITY, IRAN, AND DETERMINATION OF THEIR ANTIBIOTIC RESISTANCE. Studies in Medical Sciences 2022; 33 (3) :183-193
مدرسی روژان، تاجیک حسین، مردانی کریم. شیوع استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی‌سیلین در شیر خام گاو جمع‌آوری‌شده از تانک‌های ذخیره و مراکز عرضه شیر در شهرستان ارومیه و تعیین الگوی مقاومت آنتی‌بیوتیکی آن‌ها. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1401; 33 (3) :183-193

دانشجوی دکتری تخصصی دانشگاه ارومیه، دانشگاه ارومیه، دانشکده دامپزشکی، ارومیه، ایران (نویسنده مسئول) ، modaresi_r@yahoo.com
پیش‌زمینه و هدف: استافیلوکوکوس اورئوس (S. aureus) از مهم‌ترین پاتوژن‌های بیماری‌زا با خواستگاه مواد غذایی است که در ایجاد مسمومیت استافیلوکوکوسی در انسان نقش دارد. این مطالعه با هدف جداسازی و شناسایی استافیلوکوکوس اورئوس و استافیلوکوکوس اورئوس‌های مقاوم به متی‌سیلین (MRSA) در شیر خام گاو، شناسایی فنوتیپی و ژنوتیپی و تعیین الگوی مقاومتی جدایه‌ها در شهرستان ارومیه انجام گردید.
مواد و روش کار: تعداد ۲۹۰ نمونه شیر خام گاو از اردیبهشت تا دی‌ماه ۱۳۹۵ از تانک‌های نگهداری شیر در گاوداری‌ها و محل‌های عرضه شیر در سطح شهرستان ارومیه جمع‌آوری و در شرایط استریل و سرد به آزمایشگاه بهداشت مواد غذایی جهت جداسازی استافیلوکوکوس اورئوس با استفاده از روش‌های میکروبیولوژی و بیوشیمیایی معمول منتقل گردید. برای تأیید جدایه‌های کوآگولاز مثبت، از روش شناسایی ژن nuc استفاده گردید. جهت شناسایی فنوتیپی جدایه‌های مقاوم به متی‌سیلین از روش انتشار دیسک Kirby-Bauer و شناسایی ژنوتیپی وجود ژن mecA استفاده شد.
یافته‌ها: از ۲۹۰ نمونه شیر (۱۴۴ نمونه از تانک‌های نگهداری شیر و ۱۴۶ نمونه از محل‌های عرضه شیر) جمع‌آوری‌شده، ۴۴ جدایه جمع‌آوری شد که ۱۴ جدایه (۹/۷درصد) از تانک‌های نگهداری شیر و ۳۰ جدایه (۲۰/۵ درصد) از محل‌های عرضه شیر بود. وجود استافیلوکوکوس اورئوس در نمونه‌ها توسط واکنش زنجیره‌ای پلیمراز تأیید شد. از مجموع ۴۴ جدایه 7 جدایه (۱۶ درصد) نسبت به اگزاسیلین مقاوم بودند که یک جدایه (۷/۱ درصد) مربوط به تانک و 6 جدایه (۲۰ درصد) مربوط به مراکز عرضه شیر خام بودند و به‌عنوان جدایه‌های استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین شناسایی شدند. بیش‌ترین میزان مقاومت جدایه‌ها متعلق به پنی‌سیلین (۵۹/۱ درصد) بود. هیچ‌کدام از جدایه‌ها نسبت به دو آنتی‌بیوتیک توبرامایسین و جنتامایسین مقاومت نشان ندادند. پنج جدایه (۴/۱ درصد) دارای ژن mecA بودند که ۴ جدایه (۱۳/۳ درصد) مربوط به مراکز عرضه شیر و یک جدایه (۷/۱ درصد) مربوط به تانک‌های شیر بودند.
بحث و نتیجه‌گیری: طبق نتایج به‌دست‌آمده شیوع استافیلوکوکوس اورئوس و MRSA در مراکز عرضه شیر نسبت به تانک‌های ذخیره شیر بیشتر است. این نتایج نشان‌دهنده آلودگی ثانویه و عدم رعایت اصول بهداشتی حین حمل‌ونقل و عرضه شیر است.
نوع مطالعه: پژوهشي(توصیفی- تحلیلی) | موضوع مقاله: میکروبیولوژی