دکتر حسین تاجیک [1] ، دکتر فرنود شکوهی ثابت جلالی [2]
تاریخ دریافت 08/09/86 تاریخ پذیرش 15/08/87
چکیده
پیش زمینه و هدف: هزاران سال است که بومادران در ملل و اقوام گوناگون بهعنوان طعم دهنده و گیاه دارویی مورد استفاده بوده است. تحقیقات بیوشیمیایی امروزه نشان دهنده آن است که ترکیبات زیست فعال گوناگونی مسئول خواص دارویی و درمانی بومادران است. یکی از مهمترین خواص دارویی بومادران، تاثیرات ضدمیکروبی آن است. هدف انجام این تحقیق ارزیابی مقایسهای پتانسیل مهاری عصارههای آبی و الکلی بومادران بر روی میکروارگانیسمهای پاتوژن: استافیلوکوکوس اورئوس، ایشرشیا کلی، پسودوموناس آئروژینوزا بوده است.
مواد و روش کار: بهمنظور انجام این تحقیق از گیاه بومادران تولید شده در مناطق اطراف شهرستان ارومیه استفاده شده است. پس از تهیه عصاره آبی و الکلی، عصاره مذکور بهترتیب در رقتهای 10%، 20%، 30%، 40%، 70% و خالص بر روی میکرو ارگانیسمهای کنترول : استافیلوکوکوس اورئوس (ATCC25923) ، ایشرشیا کلی (ATCC25922) ، پسودوموناس آئروژینوزا (ATCC27853) (گروه بهداشت مواد غذایی - دانشکده دامپزشکی دانشگاه ارومیه) مورد آزمون قرار گرفت. این پژوهش با استفاده از آزمون انتشار بر روی پلیت آگار [3] انجام شده است.
یافتهها: بر اساس یافتههای حاصل از این تحقیق باکتری استافیلوکوکوس ائروس [4] حساسترین میکرو ارگانیسم نسبت به تاثیر مهاری عصاره آبکی و الکلی بومادران بوده است و در مقابل کمترین حساسیت را باکتری پسودوموناس آئروژینوزا [5] از خود نشان داده است (P<0.05) . همچنین حداقل غلظت مهاری
عصارههای بومادران در رقتهای 30% و بالاتر بودهاند.
بحث و نتیجه گیری: بر اساس نتایج بدست آمده از این تحقیق و سایر گزارشات موجود در این زمینه میتوان عصاره آبی و الکلی بومادران را دارای خواص مهاری بر روی میکرو ارگانیسمهای پاتوژن کنترول دانست. علیرغم این مطلب، نیاز به انجام تحقیقاتی بالینی و میدانی در این زمینه قبل از ارائه هرگونه توصیه در مورد کاربرد بالینی آن شدیدا احساس میشود.
گل واژگان : بومادران، عصاره آبی، عصاره الکلی، استافیلوکوکوس اورئوس، ایشرشیا کلی، پسودوموناس آئروژینوزا
مجله پزشکی ارومیه، دوره نوزدهم، شماره چهارم، ص 309-302، زمستان 1387
آدرس مکاتبه : ارومیه، دانشگاه ارومیه، دانشکده دامپزشکی، صندوق پستی 1177-57155، تلفن : 2770508-0441، نمابر:2771926- 0441
E-mail: Tajik_h@yahoo.com
[1] دانشیار گروه بهداشت و کنترول کیفی مواد غذائی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه (نویسنده مسئول)
[2] استادیار گروه علوم بالینی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه
[3] The agar disk diffusion
[4] Staphylococcus aurous
[5] Pseudomonas aeruginosa
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |