دوره 27، شماره 2 - ( ماهنامه اردیبهشت 1395 )                   جلد 27 شماره 2 صفحات 147-140 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Gahremani R, Sharifi H. INVESTIGATING THE PREVALENCE OF MEDICATION ERRORS IN PREPARATION AND THE ADMINISTRATION OF INTRAVENOUS DRUGS IN A SECOND-LEVEL UNIVERSITY HOSPITAL. Studies in Medical Sciences 2016; 27 (2) :140-147
URL: http://umj.umsu.ac.ir/article-1-3373-fa.html
قهرمانی ربابه، شریفی حمداله. مطالعه شیوع خطاهای دارویی در تهیه و تزریق داروهای تزریقی بیماران بستری در یک بیمارستان سطح 2 دانشگاهی. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1395; 27 (2) :140-147

URL: http://umj.umsu.ac.ir/article-1-3373-fa.html


، گروه علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی، اهر، ایران ، R.gahramani@ymail.com
چکیده:   (7111 مشاهده)

پیش‌زمینه و هدف: خطاهای پزشکی یکی از چالش‌های مهم تهدید کنده نظام سلامت در تمامی کشورها است. از شایع‌ترین خطاهای پزشکی شناخته‌شده می‌توان به خطاهای دارویی اشاره کرد که نتیجه طبیعی و اولیه آن افزایش مدت بستری بیمار در بیمارستان، افزایش هزینه‌ها و گاهی آسیب شدید و حتی مرگ بیمارمی باشد.

مواد و روش کار: این مطالعه از نوع توصیفی بوده و جامعه پژوهشی شامل پرستاران شاغل در یک بیمارستان سطح 2 دانشگاهی می‌باشد که نمونه‌گیری به‌صورت تصادفی، در بخش‌های جراحی، اطفال و داخلی انجام شده است. روش مطالعه به‌صورت مشاهده‌ی مستقیم نحوه‌ی تهیه، آماده‌سازی و تزریق داروها به بیماران، توسط پرستاران در بخش‌های بستری بوده، ابزار گردآوری اطلاعات به شکل چک‌لیست و تجزیه‌وتحلیل آن‌ها با استفاده از آمار توصیفی و نرم‌افزار spss بوده است.

یافته‌ها: در این تحقیق به‌طورکلی 232 تزریق ثبت شد که 135 مورد خطای داروئی دیده شد. در حدود (7/63درصد) خطاها مربوط به خطا در مرحله تزریق و (30/36درصد) خطا مربوط به روش تهیه می‌باشد. بیشترین مورد علل خطاهای دارویی مربوط به‌سرعت انفوزیون دارو (96/22درصد) و سپس اشتباه در مقدار داروی تزریقی وعدم رقیق کردن دارو با حجم مناسب حلال (04/17درصد) بود که مهم‌ترین علل بروز آن مرتبط با سن پرستار و نوع بخش آنان بوده است.

بحث و نتیجه‌گیری: دلایل عمده‌ی شیوع خطاهای دارویی مربوط به مرحله تزریق بوده و با نوع بخش (p=0/02) و سن (p=0/0) پرستاران ارتباط مستقیم دارد. اگرچه بیشتر این خطاها جزئی بوده و ممکن است موجب آسیب بیمار نشود اما به‌هرحال اشتباهات دارویی نشان‌دهنده کیفیت کار پرسنل می‌باشد و خطاهایی که در این تحقیق نشان داده شد مطرح کننده نیاز پرسنل پرستاری به برنامه‌های بازآموزی و آموزش مداوم می‌باشد.

متن کامل [PDF 221 kb]   (2090 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي(توصیفی- تحلیلی) | موضوع مقاله: داروسازی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله مطالعات علوم پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Studies in Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb