پیشزمینه و هدف: خطاهای پزشکی یکی از چالشهای مهم تهدید کنده نظام سلامت در تمامی کشورها است. از شایعترین خطاهای پزشکی شناختهشده میتوان به خطاهای دارویی اشاره کرد که نتیجه طبیعی و اولیه آن افزایش مدت بستری بیمار در بیمارستان، افزایش هزینهها و گاهی آسیب شدید و حتی مرگ بیمارمی باشد.
مواد و روش کار: این مطالعه از نوع توصیفی بوده و جامعه پژوهشی شامل پرستاران شاغل در یک بیمارستان سطح 2 دانشگاهی میباشد که نمونهگیری بهصورت تصادفی، در بخشهای جراحی، اطفال و داخلی انجام شده است. روش مطالعه بهصورت مشاهدهی مستقیم نحوهی تهیه، آمادهسازی و تزریق داروها به بیماران، توسط پرستاران در بخشهای بستری بوده، ابزار گردآوری اطلاعات به شکل چکلیست و تجزیهوتحلیل آنها با استفاده از آمار توصیفی و نرمافزار spss بوده است.
یافتهها: در این تحقیق بهطورکلی 232 تزریق ثبت شد که 135 مورد خطای داروئی دیده شد. در حدود (7/63درصد) خطاها مربوط به خطا در مرحله تزریق و (30/36درصد) خطا مربوط به روش تهیه میباشد. بیشترین مورد علل خطاهای دارویی مربوط بهسرعت انفوزیون دارو (96/22درصد) و سپس اشتباه در مقدار داروی تزریقی وعدم رقیق کردن دارو با حجم مناسب حلال (04/17درصد) بود که مهمترین علل بروز آن مرتبط با سن پرستار و نوع بخش آنان بوده است.
بحث و نتیجهگیری: دلایل عمدهی شیوع خطاهای دارویی مربوط به مرحله تزریق بوده و با نوع بخش (p=0/02) و سن (p=0/0) پرستاران ارتباط مستقیم دارد. اگرچه بیشتر این خطاها جزئی بوده و ممکن است موجب آسیب بیمار نشود اما بههرحال اشتباهات دارویی نشاندهنده کیفیت کار پرسنل میباشد و خطاهایی که در این تحقیق نشان داده شد مطرح کننده نیاز پرسنل پرستاری به برنامههای بازآموزی و آموزش مداوم میباشد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |