پیشزمینه وهدف:بیماریهای قلبی و عروقیعمدهترین علل مرگومیر در کشورهای توسعه یافته میباشد که از این میان بیماریهای عروق کروناریبهعنوانکشندهترینآنها شناخته شده است. سرولوپلاسمین یک آنزیم فروکسیداز با دو عملکرد اکسیداتیو و آنتیاکسیدان است که از دیدگاه بعضی از مطالعات میتواند با افزایش اکسیداسیون LDL در بروز و تشدید آترواسکلروزیس دخالت داشته باشد. بااینحال به نظر میرسد برخی عوامل نظیر هیپرتانسیون، هیپرلیپیدمی، دیابت، التهابهای حاد و مزمن، نارسایی قلبی اثر مخدوشکنندگی در سطوح سرولوپلاسمین داشته باشد. لذا در این مطالعه با حذف عواملی که میتوانست بر بروز نتایج اثرگذار باشد، نقش سرولوپلاسمین سرم را بهعنوان عامل خطر مستقل دربروزبیماریهای عروق کرونری بررسی نمودیم.
مواد و روش کار: در این مطالعه همبستگی- مقایسهای از نوع مورد - شاهدی 43 نفر از بین بیماران بستری در بیمارستان سیدالشهدای ارومیه که بیماری آنها (تنگی بیش از 75 درصد حداقل دریکی از عروق کروناری) توسط آنژیوگرافی تائید شده بود، بهعنوان گروه مورد و به تعداد مساوی با آن، افرادی با آنژیوگرافی نرمال بهعنوان گروه کنترل وارد طرح شدند. افرادی حاملگی، مصرف قرصهایضدبارداری، لنفوم، آرتریت روماتوئید، بیماری آلزایمر، اسکیزوفرنی، بیماریهای وسواسی، دیابت، سیگاریهای قهار (Heavysmokers) نارسایی قلبی شدید و متوسط (40% EF<) از مطالعه خارج شدند. با توجه به مؤثر بودن دیس لپیدمی و هیپرتانسیون دو گروه ازنظر این متغیرها همسان شدند. سطح سرمی سرولوپلاسمین افراد شرکتکنندهاندازهگیری و بین دو گروه مقایسه شد.
یافتهها: میانگین سطح سرمی سرولوپلاسمین در گروه بیمارgr/L0.115/-+0.298 و در گروه کنترلgr/L0.081/-+0.281 بهدست آمد که در مقایسه تفاوت معنیدار آماری بین دو گروه وجود نداشت. میانگین سطح سرمی سرولوپلاسمین در دو گروه به تفکیک جنسیت نیز انجام شد که تفاوت معنیداریبه دست نیامد.
بحث و نتیجهگیری: با حذف عواملتأثیرگذار در سطح سرمی سرولوپلاسمین و ریسک فاکتورهای آترواسکلروزیس، بالا بودن سطح سرولوپلاسمین سرم عامل خطر مستقل برایبیماریهای عروق کرونر نمیباشد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |