دوره 25، شماره 12 - ( ماهنامه اسفند 1393 )                   جلد 25 شماره 12 صفحات 1118-1112 | برگشت به فهرست نسخه ها

Jalali S, Nosrati K, Sarrafan N, Bijani A, Moodi E. PREVALENCE OF MAXILLOFACIAL FRACTURES IN PATIENTS REFERRING TO BABOL SHAHID BEHESHTI HOSPITAL DURING 2011 T0 2013. Studies in Medical Sciences 2015; 25 (12) :1112-1118
جلالی سارا، نصرتی کامران، صرافان نگار، بیژنی علی، موعودی احسان. بررسی فراوانی و علل شکستگی‌های فک و صورت در بیماران مراجعه‌کننده به بیمارستان شهید بهشتی شهر بابل در سال‌های 1390 تا 1392. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1393; 25 (12) :1112-1118

دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی بابل ، sarajalali84@gmail.

پیش‌زمینه و هدف: شکستگی‌های فک و صورت علاوه بر اثرات زیان باری که بر زیبایی و عملکرد افراد می‌گذارند سبب عوارض روحی و اقتصادی نیز می‌شوند. هدف از این مطالعه بررسی فراوانی و علل شکستگی‌های فک و صورت در بیمارستان شهید بهشتی بابل در سال‌های 1390 تا 1392 است.

مواد و روش‌ها: در این مطالعه گذشته‌نگر، 311 نفر با شکستگی فک و صورت مراجعه‌کننده به بخش اورژانس شهید بهشتی شهر بابل طی یک دوره 3 ساله موردبررسی قرار گرفته‌اند. اطلاعات جمع‌آوری‌شده در این مطالعه شامل سن، جنس، علت، تاریخ آسیب و محل آسیب می‌باشد. اهداف با کمک آمار توصیفی موردبررسی قرارگرفته است.

یافته‌ها: از 311 نفر 250 مرد و 61 زن با نسبت جنسیتی از 4: 1 بوده است. شایع‌ترین دهه سنی درگیر 21 تا 30 با 2/32درصد سال بوده است و تصادف با اتومبیل با 8/50درصد شایع‌ترین علت آسیب بود. شکستگی مندیبل با 9/37درصد بیشترین میزان شکستگی نسبت به سایر نواحی بوده است. هر فرد به‌طور میانگین 6/1 نقطه شکستگی داشته است. بیشترین میزان شکستگی (9/11درصد) در اسفندماه گزارش شده است.

نتیجه‌گیری: بر اساس آنچه از مطالعات مشخص است، شکستگی‌های فک و صورت بیشتر در مردان و در دهه‌ی سوم زندگی رخ می‌دهد و تصادفات همچنان عامل اصلی این شکستگی‌ها است، درنتیجه توصیه می‌شود از برنامه‌های آموزشی جهت ارتقاء سطح فرهنگ جامعه در استفاده از وسایل ایمنی و رعایت نکات ایمنی در محیط کار استفاده شود و همچنین تحقیقات بیشتری در این زمینه صورت پذیرد و از اطلاعات به‌دست‌آمده در زمینه‌های پیشگیری و درمان چنین حوادثی استفاده گردد.

واژه‌های کلیدی: شیوع، شکستگی فک و صورت، اتیولوژی