دوره 16، شماره 3 - ( مهر 1384 )                   جلد 16 شماره 3 صفحات 15-9 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

امام هادی محمدعلی ، نورایی مهرداد ، طاهباز محمدامید ، بخشایش کرم مهرداد ، ظهیری فرد سهیلا ، بهادری مسلم و همکاران.. پلاک پرده جنب تظاهر ریوی اولیه در تماس با آزبست، مطالعه‌ای بر کارگران معدن و کارخانه آزبست کریزوتاویل حاجات- نهبندان. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1384; 16 (3) :9-15

URL: http://umj.umsu.ac.ir/article-1-92-fa.html


چکیده:   (10702 مشاهده)
پیش زمینه و هدف: آزبست به لحاظ ویژگی‌ های خاص فیزیکی شیمیایی، مصرف گسترده‌ای در صنایع دارد. اما عوارض بالقوه خطرناک آن در ارگان‌ های مختلف به خصوص دستگاه تنفسی منجر به توجه جدی به این ماده شده است. پلاک خوش خیم پرده جنبی و مزوتلیومای بدخیم از جمله عوارض جدی آزبست می‌ باشد. گفته می ‌شود که این عوارض (به خصوص مزوتلیومای بدخیم) در استفاده از آزبست کریزوتایل نادر است. تشخیص درگیری پرده جنب در رادیوگرافی سینه که به صورت معمول در معاینات دوره‌ای کارگران انجام می‌ شود، بسیار مشکل است.مواد و روش: 56 نفر از کارگران شاغل در قسمت‌ های مختلف معدن و کارخانه آزبست، از طریقه نمونه‌ برداری تصادفی انتخاب شدند. میزان دوز آزبست در محدوده تنفسی در مناطق مختلف کارخانه و معدن اندازه‌گیری شد. کارگران مورد مصاحبه، معاینه بالینی، گرافی ساده ریوی و HRCT (سی‌ تی اسکن با وضوح بالا) قرار گرفتند. HRCT توسط متخصص، ابتدا جداگانه و سپس در مشورت با یکدیگر خوانده شد.نتایج در تصاویر ساده ریه براساس معیار ILO6 نفر از کارگران (10.9%) دچار ضایعات پارانشیم ریوی (عموما به فرم I/I) شده بودند ولی یافته‌ های HRCT حاکی از درگیری پارانشیمال ریه در 39 نفر (%69.63) از کارگران بود. از طرفی درگیری پرده جنب به صورت پلاک یا ضخیم شدگی پرده جنب در 30 نفر (%53.55) از کارگران دیده شد که در نمای عکس ساده ریه وجود نداشت. برخی از این درگیری‌ ها منفرد و بدون درگیری پارانشیمال و مابقی همراه سایر ضایعات پارانشیمال بوده است. ارتباط معنا داری بین علایم بالینی و درگیری پرده جنب و نیز میزان آزبست در محدوده تنفسی کارگران با درگیری پرده جنب دیده نشد.نتیجه‌گیری: با افزایش میزان آزبست در محدوده تنفسی کارگران، تفاوت قابل ملاحظه‌ای در بروز پلاک پرده جنب روی نمی ‌دهد. همچنین وجود پلاک‌ های پرده جنب می ‌تواند بدون علایم تنفسی خاص باشد. از طرفی این تحقیق نشان داد که در بررسی ضایعات ریوی ناشی از آزبست (به خصوص در تشخیص درگیری پرده جنب) رادیوگرافی سینه ارزش بسیار کمی داشته و نباید به آن اکتفا کرد سی تی اسکن با وضوح بالا در چنین بررسی‌ هایی می ‌تواند بسیار مفید باشد. به خصوص آن که گاه، بدون هیچ گونه درگیری پارانشیمال، ضایعات پرده جنب وجود دارد.
     
نوع مطالعه: پژوهشي(توصیفی- تحلیلی) | موضوع مقاله: عمومى

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله مطالعات علوم پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Studies in Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb