تاریخ دریافت: 3/6/88، تاریخ پذیرش: 24/7/89
چکیده
پیش زمینه و هدف: گیاه پونه کوهی و دانه زیره سبز از زمانهای قدیم بهعنوان ادویه و داروی طب سنتی بهخوبی شناخته شدهاند. هدف از این مطالعه ارزیابی ترکیب شیمیایی اسانس گیاهان پونه کوهی و دانه زیره سبز و فعالیت ضدمیکروبی آنها روی فرمهای رویشی باکتریهای باسیلوس سرئوس و باسیلوس سوبتیلیس به تنهایی و در ترکیب با نیسین بوده است.
مواد و روش کار: استخراج اسانس گیاهان مورد مطالعه با استفاده از روش تقطیر با بخار آب و به کمک دستگاه کلونجر صورت پذیرفت و به کمک دستگاه گازکروماتوگرافی-طیف نگار جرمی ترکیب شیمیایی آنها آنالیز شد. به منظور تعیین حداقل غلظت ممانعت کنندگی اسانسها و نیسین از روش
Broth microdilution susceptibility assay استفاده شد.
یافتهها: بیشترین ترکیب تشکیل دهنده اسانس پونه کوهی و زیره سبز به ترتیب پولگون با 54/31درصد و کومین آلدهید با 02/29 درصد بود. نتایج ارزیابی فعالیت ضدمیکروبی نشان داد که اسانس پونه کوهی، زیره سبز و نیسین هر کدام به تنهایی به ترتیب در غلظتهای g/mlµ 25/0%، 25/0% و 10 بر روی باسیلوس سرئوس و در غلظتهای g/mlµ 25/0%، 125/0% و 25/0 بر روی باسیلوس سوبتیلیس موثر بودند.
بحث و نتیجه گیری: با توجه به نتایج بدست آمده تأثیر ضدمیکروبی اسانس دانه زیره سبز به تنهایی و توام با نیسین بیشتر از اسانس پونه کوهی میباشد. با توجه به فعالیت ضدمیکروبی این ترکیبات میتوان فعالیت آنها را بر روی دیگر پاتوژنهای بیماریزا بررسی و به راهکار مناسبی برای غلبه بر آنها دست یافت.
مجله پزشکی ارومیه، دوره بیست و یکم، شماره چهارم، ص 331-324، آذر و دی 1389
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |