تاریخ دریافت 12/11/88، تاریخ پذیرش 18/1/89
چکیده
پیش زمینه و هدف: بره موم مادهای شبیه موم و از فرآوردههای فرعی زنبور عسل بوده که خواص پزشکی آن اثبات شده است. هدف از بررسی حاضر مقایسه تاثیر عصاره الکلی بره موم جمعآوری شده از کندوهای زنبور عسل آذربایجان غربی علیه قارچهای درماتوفیت و غیر درماتوفیت میباشد.
مواد و روش کار: در این بررسی خواص ضدقارچی عصاره الکلی بره موم بهطور مقایسهای علیه قارچهای درماتوفیتی میکروسپوروم کنیس، میکروسپوروم ژیپسئوم، میکروسپوروم نانوم، تریکوفایتون روبروم، تریکوفایتون منتاگروفیتس و اپیدرموفایتون فلوکوزوم و نیز قارچهای غیر درماتوفیتی آسپرژیلوس نایجر، کاندیدا آلبیکنس و ساکارومایسس سرویسیه در حضور داروی استاندارد نیستاتین مطالعه شد. در این مطالعه ترکیب شیمیایی عصاره الکلی بره موم به کمک کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنجی (GC-MS) مورد تجزیه قرار گرفت.
یافتهها: نتایج حاصل نشان میدهد حداقل غلظت مهارکنندگی عصاره الکلی بره موم علیه درماتوفیتها از g/mlµ 5/62 تا 500 و در مورد قارچهای غیردرماتوفیتی از g/mlµ 5/62 تا 125 متغیر بود. مقایسه تاثیر عصاره علیه قارچهای مورد مطالعه هیچگونه اختلاف آماری معنیداری را در سطح 95درصد نشان نداد. در تجزیه شیمیایی عصاره 26 ترکیب آلی مختلف شناسایی شد و فلاونوئیدها نسبت به سایر ترکیبات بیشترین ماده آلی آن را تشکیل دادند.
بحث و نتیجهگیری: باتوجه به خواص ضدقارچی مناسب عصاره الکلی بره موم، میتوان نتیجهگیری نمود که این ماده طبیعی قادر است استفادههای زیادی در صنایع دارویی، آرایشی، بهداشتی و غذایی داشته باشد. اما جهت کسب نتیجه بهتر نیاز به انجام مطالعات آزمایشگاهی و میدانی بیشتری وجود دارد.
مجله پزشکی ارومیه، دوره بیست و یکم، شماره سوم، ص 214-206، پاییز 1389
آدرس مکاتبه: ارومیه، خیابان شهید بهشتی، دانشگاه ارومیه، پژوهشکده آرتمیا و جانوران آبزی، تلفن: 3440295-0441
E-mail: atokmachi@gmail.com
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |