تاریخ دریافت 29/11/88، تاریخ پذیرش 5/2/89
چکیده
پیش زمینه و هدف:اختلال نوشتن رشدی یکی از انواع ناتوانیهای یادگیری در دانشآموزان است. این افراد علیرغم داشتن هوش طبیعی و عملکرد بینایی، شنوایی، رفتاری، روانی و هیجانی مناسب در مهارتهای نوشتاری مشکل دارند. نوشتن یک مهارت پیچیده بوده و عوامل متعددی در آن نقش دارند که یکی از این موارد عملکرد حسی- حرکتی دست شامل مهارت حرکتی، عملکرد حسی، قدرت گرفتن درشت و ظریف میباشد. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بین عملکرد حسی حرکتی دست و مهارت نوشتن در دانشآموزان با اختلال نوشتن رشدی است.
مواد و روش کار: در این مطالعه توصیفی - تحلیلی (همبستگی) تعداد 20 دانشآموز با اختلال نوشتن در رده سنی 9تا11 سال(3نفر دختر، 17 نفر پسر) به صورت غیر احتمالی وارد مطالعه شدند. عملکرد حسی - حرکتی دست از طریق آزمونهای مهارت حرکتی مینسوتا، سمز وینستاین، دینامومتر و پینچ گاج و مهارت دستنویسی از طریق آزمون دستنویسی مینسوتا ارزیابی گردیده و در نهایت دادهها از طریق آزمونهای آماری همبستگی و رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: ارتباط معنیداری بین مهارت حرکتی دست و حس لمس سبک/فشار با مهارت دستنویسی مشاهده گردید(05/0>P)، اما بین قدرت گرفتن درشت و قدرت گرفتن ظریف دست با مهارت دستنویسی ارتباط معنیداری مشاهده نشد (05/0<P).
بحث و نتیجهگیری: مهارت دستنویسی ضعیف دانشآموزان با اختلال نوشتن رشدی میتواند در نتیجه عملکرد حسی حرکتی ضعیف دست آنها باشد، بنابراین توصیه میشود از فنهای حسی و حرکتی نیز در درمان این افراد استفاده گردد.
کلید واژهها: اختلال نوشتن رشدی، مهارت دستنویسی، عملکرد حسی - حرکتی دست
مجله پزشکی ارومیه، دوره بیست و یکم، شماره دوم، ص 259-254،تابستان 1389
آدرس مکاتبه: تبریز، خیابان ولیعصر، توانیر شمالی، دانشکده توانبخشی، گروه کاردرمانی، کدپستی: 5157635411، تلفن: 09122281046
Email: naser_havaei@yahoo.comبازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |