دوره 32، شماره 11 - ( بهمن 1400 )                   جلد 32 شماره 11 صفحات 839-831 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 11710/0/20001
Ethics code: IAU.RASHT.REC.1400.015

ranji N, Jafarzadeh M M, Kochakinegad R, Habibollahi H. EVALUATION OF N-ACETYL CYCTEIN EFFECTS IN INHIBITION OF INFLAMATION AND TISSUE DAMAGE ON THE LUNGS OF RATS EXPOSED TO ACUTE AND CHRONIC DOSES OF LEAD. Studies in Medical Sciences 2022; 32 (11) :831-839
رنجی نجمه، جعفرزاده بجارگفشه محمد مهدی، کوچکی نژاد ریحانه، حبیب الهی هادی. ارزیابی اثرات N-استیل سیستئین در مهار التهاب و آسیب بافتی در ریه رت‌های مواجهه یافته با دوزهای حاد و مزمن سرب. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1400; 32 (11) :831-839

استادیار ژنتیک مولکولی، دانشکده علوم پایه، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران (نویسنده مسئول) ، najmehranji@gmail.com
پیش‌زمینه و هدف: سرب (Pb) یک فلز سنگین سمی است که باعث عوارض نامطلوبی بر سلامتی انسان‌ها و حیوانات می‌شود. N –استیل سیتئین (NAC) به‌عنوان یک ترکیب آنتی‌اکسیدانی، آسیب‌های بافتی و التهابات را کاهش می‌دهد. هدف از این مطالعه، ارزیابی اثرات N–استیل سیتئین بر بیان ژن‌های IL-10 و TGF-β در ریه رت‌های مواجهه یافته با سرب (Pb) بود.
مواد و روش کار: در این مطالعه شبه تجربی رت‌ها به‌طور تصادفی در پنج گروه شامل 1) کنترل، 2) دوز حاد سرب، 3) دوز حاد سرب+ دوز پیوسته NAC، 4) دوز مزمن سرب و 5) دوز مزمن سرب و دوز پیوسته NAC تقسیم‌بندی شدند. دوز حاد سرب (70 mg/kg) در روز اول مطالعه، دریافت شد. دوز مزمن سرب (2 mg/kg) و مصرف پیوسته NAC (50 mg/kg) هر روز طی چهار هفته صورت گرفت. N –استیل سیتئین و سرب هردو در آب استریل حل‌شده و به‌صورت گاواژ خوراکی در رت‌ها مصرف شد. آنالیز هیستوپاتولوژی با رنگ‌آمیزی بافت‌ها با هماتوکسیلین و ائوزین (H&E) انجام شد. روش qRT-PCR و آزمون‌های آماری One-Way ANOVA با سطح معنی‌داری P<0.05 برای ارزیابی بیان ژن‌های IL-10 و TGF-β استفاده شدند.
یافته‌ها: سرب در دوزهای حاد و مزمن باعث التهاب بافتی شد. آنالیز با qRT-PCR، کاهش معنی‌دار بیان IL-10 و افزایش معنی‌دار بیان TGF-β را نشان داد. در حالی که مصرف NAC به همراه سرب، باعث کاهش التهاب، افزایش بیان IL-10 و کاهش بیان TGF-β در ریه رت‌ها شد.
نتیجه‌گیری: نتایج ما پیشنهاد می‌کند که N –استیل سیتئین می‌تواند از طریق کاهش التهاب از ریه در برابر سمیت سرب، محافظت کند.

واژه‌های کلیدی: IL-10، ریه، N –استیل سیتئین، سرب، رت، التهاب
نوع مطالعه: پژوهشي(توصیفی- تحلیلی) | موضوع مقاله: ژنتیک