Ethics code: IR.UMSU.REC.1398.261
Jahangiri A, Pashaei M, ghaderi F, vardast M. EVALUATION OF PEG 4000 SOLUTION STABILITY IN DIFFERENT TEMPERATURES AND ENVIRONMENTAL CONDITIONS OVER THE TWELVE MONTHS. Studies in Medical Sciences 2022; 32 (11) :799-814
URL:
http://umj.umsu.ac.ir/article-1-5659-fa.html
جهانگیری آذین، پاشایی میلاد، قادری فرانک، وردست محمدرضا. بررسی پایداری محلول پلیاتیلن گلیکول 4000 در شرایط دمایی و محیطی متفاوت در بازه زمانی صفر تا دوازده ماه. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1400; 32 (11) :799-814
URL: http://umj.umsu.ac.ir/article-1-5659-fa.html
استادیار گروه فارماسیوتیکس دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران (نویسنده مسئول) ، jahangiri.az@gmail.com
چکیده: (3203 مشاهده)
پیشزمینه و هدف: محلول پلیاتیلن گلیکول بهعنوان ملین در درمان یبوست کودکان بکار رفته و بهصورت فراورده ساختنی در داروخانهها ساخته میشود. با توجه به مشکلات مربوط به ناپایداری اشکال دارویی محلول و در دسترس نبودن تاریخ انقضای دقیق فراوردههای ساختنی، بررسی پایداری فرم محلول این ترکیب ضروری و حائز اهمیت هست.
مواد و روش کار: جهت بررسی پایداری محلول پلیاتیلن گلیکول، محلولهای تهیهشده در محیطهای مختلف (دما و نور محیط، آون، یخچال و در معرض نور مداوم) در بازه زمانی دوازدهماهه نگهداری شده و سپس ازنظر تغییر در خصوصیات ظاهری و بو، pH، هدایت الکتریکی، ویسکوزیته،، ضریب شکست و آلودگی میکروبی مورد ارزیابی قرار گرفتند.
یافتهها: هیچگونه تغییر رنگ، کدورت و بو و همچنین هیچگونه رشد میکروبی در بین هیچیک از نمونهها در بازه زمانی موردمطالعه مشاهده نشد که دلالت بر عدم رسوب پلیمر و عدم ایجاد آلودگی میکروبی دارد. همچنین طیف FTIR کلیه نمونهها در طول آزمایش تقریباً تغییری نداشت. نمونههای نگهداری شده در دمای یخچال پس از گذشت سه ماه دچار تغییرات معنیدار در pH، ضریب شکست و ویسکوزیته شدند، در صورتی که نمونههای نگهداری شده در محیط آون و در معرض نور از همان ماه اول دچار تغییرات معنیدار شدند.
بحث و نتیجهگیری: با توجه به اثرات مخرب نور و دما بر روی پایداری محلول پلیاتیلن گلیکول که میتواند سبب تسریع پروسه aging، آزاد شدن اسیدهای آلی و کاهش pH محلول پلیاتیلن گلیکول گردد، توصیه میشود محلولهای پلیاتیلن گلیکول تهیهشده در ظروف شیشهای (به علت ناسازگار بودن با بسیاری از ظروف پلاستیکی) تیره بستهبندیشده، در دمای زیر 25 °C (ترجیحاً در یخچال) نگهداری شده و نهایتاً تا یک ماه پس از تهیه فراورده استفاده شوند.