دوره 20، شماره 4 - ( زمستان 1388 )                   جلد 20 شماره 4 صفحات 253-244 | برگشت به فهرست نسخه ها

F Aslanpur, MR Alipour, S Khamenei, N Ahmadiasl, R Keihan Manesh, Kh Ansarin, et al . RELATION BETWEEN HABITUAL AND OBLIGATORY ORONASAL SWITCHING POINT WITH TIDAL VOLUME AND RESPIRATION RATE DURING EXERCISE. Studies in Medical Sciences 2010; 20 (4) :244-253
اصلان ­ پور فرزانه، علیپور محمدرضا، خامنه سعید، احمدی اصل ناصر، کیهان منش رعنا، انصارین خلیل، و همکاران.. ارتباط مابین زمان تبدیل عادتی و اجباری تنفس بینی به بینی دهانی با حجم جاری و فرکانس تنفس حین ورزش در افراد سالم غیر ورزشکار و غیر سیگاری. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1388; 20 (4) :244-253

، farzanehaslanpur@yahoo.com

فرزانه اصلان ­ پور [1] ، علیپورمحمدرضا علیپور [2] ، دکتر سعید خامنه [3] ، دکتر ناصر احمدی اصل [4] ، دکتر رعنا کیهان منش [5] ،
دکتر خلیل انصارین [6] ، زیبا شعاریان [7] ، لیلا درفش ­ پور [8]

تاریخ دریافت 22/02/88، تاریخ پذیرش 14/05/88

چکیده

پیش زمینه و هدف: تنفس دهانی در طی ورزش می­تواند در بروز آسم ناشی از ورزش مؤثر باشد. هدف ما از مطالعه حاضر تعیین ارتباط بین زمان شروع عادتی و اجباری تنفس بینی دهانی با حجم جاری و میزان تنفس در طی ورزش در بالغین غیر ورزشکار و غیر سیگاری بود.

مواد و روش کار: برای این بررسی 20 داوطلب (10 نفر مذکر و 10 نفر مؤنث) انتخاب شدند. پس از اندازه­گیری حجم جاری و فرکانس تنفس به­وسیله
بادی پلتیسموگراف دو پروتکل به اجرا درآمد. در این پروتکل­ها زمان تبدیل عادتی و اجباری تنفس در طی ورزش بر روی دوچرخه ارگومتر تعیین شد. همچنین سرعت تهویه و بارکاری در زمان­های تبدیل تنفس اندازه گیری شد.

یافته­ها: نتایج ما نشان داد که زمان تبدیل عادتی کوتاه­تر از زمان تبدیل اجباری بوده و هر دو زمان تبدیل در افراد مؤنث کوتاه­تر بود. همبستگی معنی­داری بین حجم جاری و زمان تبدیل اجباری در افراد مذکر تعیین گردید.

بحث و نتیجه­گیری: یافته­های ما پیشنهاد می­کند که افزایش میزان تهویه یکی از تعیین کننده­های مؤثر در زمان تبدیل اجباری تنفس بوده و در این تعیین نقش افزایش حجم جاری به­ویژه در افراد مؤنث مهم­تر است. همچنین اگرچه میزان تهویه در افراد مذکر بیش از افراد مؤنث است ولی شیب منحنی اختلاف تهویه به زمان تبدیل در افراد مؤنث تندتر می­باشد. نتیجه این­که ارسال ایمپالس­های تهویه­ای از مرکز تنفسی در افراد مؤنث در مقایسه با افراد مذکر از شتاب بیشتری برخوردار است.

کلید واژه­ها: تنفس بینی دهانی ، میزان تهویه ، حجم جاری، ورزش

مجله پزشکی ارومیه، دوره بیستم، شماره‌ چهارم، ص 253-244 ، زمستان 1388

آدرس مکاتبه: تبریز، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تلفن : 09143194031

Email: farzanehaslanpur@yahoo.com