Dadashi oranj G, Panahi A, Razegi J. IN SILICO INVESTIGATION OF THE EFFECT OF LYCOPENE ON THE EXPRESSION OF BRCA1 AND BRCA2 INHIBITOR GENES IN PROSTATE CANCER. Studies in Medical Sciences 2022; 32 (10) :757-764
URL:
http://umj.umsu.ac.ir/article-1-5488-fa.html
داداشی اورنج غلامرضا، پناهی علیرضا، رازقی جعفر. بررسی In silico تأثیر لیکوپن بر بیان ژنهای مهارگر BRCA1 و BRCA2 در سرطان پروستات. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1400; 32 (10) :757-764
URL: http://umj.umsu.ac.ir/article-1-5488-fa.html
عضو هیات علمی رشته ژنتیک مولکولی دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران (نویسنده مسئول) ، arpanahi@uma.ac.ir
چکیده: (2740 مشاهده)
پیشزمینه و هدف: سرطان یک بیماری ژنتیکی است که به دنبال جهش در ژنهای کنترلکنندهی فعالیتهای سلول بروز میکند، سرطان پروستات یکی از شایعترین انواع سرطانهایی است که در مردان دیده میشود. برای درمان این بیماری از جراحی، پرتودرمانی، هورمون درمانی و شیمیدرمانی استفاده میگردد. این روشهای درمانی عوارض متعدد بعد از درمان، ازجمله ناتوانی جنسی به همراه هزینهی بالای درمان را به همراه دارند. لیکوپن یکی از آنتیاکسیدانتهای مؤثر است که برای جلوگیری از رشد غدههای سرطانی کاربرد دارد. پروتئینهای BRCA1 و BRCA2 از مهارکنندههای تومور هستند. این دو پروتئین با طیف وسیعی از فرآیندهای سلولی مانند ترمیم آسیب DNA، تنظیم رونویسی و بازسازی کروماتین مرتبط هستند. نقص در عملکرد BRCA1 و BRCA2 منجر به نقص در تعمیرات DNA میشود. این بیثباتی در ژنوم، با انواع سرطانهای سینه، تخمدان و پروستات در ارتباط است. در این تحقیق با استفاده از دادههای میکروارری حاصل از بیوپسی بیماران مستعد به سرطان پروستات، تأثیر ترکیب لیکوپن بر روی بیان ژنهای BRCA1 و BRCA2 موردبررسی قرار گرفته است.
مواد و روش کار: در این پروژهی پژوهشی که به روش In Silico صورت گرفته، با استفاده از ابزارها و روشهای بیوانفورماتیکی، تأثیر لیکوپن بر بیان ژنهای BRCA1 و BRCA2 مؤثر در بروز سرطان پروستات مطالعه گردیده و تغییرات بیان این ژنهای مهارگر موردسنجش قرار گرفته است. برای انجام این تحقیق دادههای بیان ژن با حجم بالا از پایگاه NCBI بخش GEO دریافت شد، ازآنجاکه این دادههای خام به کمک روش میکروارری استخراج و در پایگاه NCBI منتشر شده است، لذا متناسب باهدف این پژوهش، از دادههای خام موجود استفاده گردید. برای آنالیز بهینه این دادهها با بهرهگیری از نرمافزار Matlab، تغییرات بیان ژنهای موردنظر تحت تیمار با ترکیب لیکوپن موردبررسی قرار گرفت. همچنین برای بررسی ارتباطات این ژنها با همدیگر و دیگر ژنهای مؤثر، از نرمافزار سیتو اسکپ استفاده گردیده است.
یافتهها: مطالعه بیوانفورماتیکی تأثیر لیکوپن بر ژنهای BRCA1 و BRCA2 نشان داده است که این ترکیب بر بیان این پروتئینهای مهارگر، اثر افزایشی داشته و در اثر تیمار بیماران با این ترکیب مقدار بیان این دو ژن افزایش پیدا کرده است.
بحث و نتیجهگیری: با توجه به آنالیز دادههای میکروارری بهصورت تثوریک، نتیجهگیری شد که ترکیب لیکوپن ازنظر تأثیر بر دو ژن مهارگر BRCA1 و BRCA2 بهعنوان پیشگیریکننده و حتی درمانکننده سرطان پروستات میتواند مورداستفاده قرار گیرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي(توصیفی- تحلیلی) |
موضوع مقاله:
ژنتیک