Yahyaei B, Tahmasebi J, Mehri M. EFFECTS OF ANIMAL OILS COMPARED TO VEGETABLE OILS ON HISTOPATHOLOGY AND LIVER ENZYMES: INTERVENTIONAL AND EXPERIMENTAL STUDY. Studies in Medical Sciences 2021; 32 (5) :376-387
URL:
http://umj.umsu.ac.ir/article-1-5425-fa.html
یحیایی بهروز، طهماسبی جعفر، مهری معین. اثرات ناشی از روغنهای حیوانی در مقایسه با روغنهای گیاهی بر هیستوپاتولوژی و آنزیمهای کبدی: مطالعه مداخلهای و تجربی. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1400; 32 (5) :376-387
URL: http://umj.umsu.ac.ir/article-1-5425-fa.html
استادیار، گروه پزشکی واحد شاهرود، دانشگاه آزاد اسلامی، شاهرود، ایران (نویسنده مسئول) ، behroozyahyaei@yahoo.com
چکیده: (1108 مشاهده)
پیشزمینه و هدف: هدف از این مطالعه بررسی اثرات ناشی از روغنهای حیوانی دنبه و کره در مقایسه با روغنهای کنجد و کلزا بر روی هیستوپاتولوژی و آنزیمهای کبدی بوده است.
مواد و روش کار: این مطالعه مداخلهای و تجربی بر روی 36 سر موش صحرایی بالغ نر و ماده در محدوده وزنی 20±200 گرم انجام شد. گروههای موردبررسی توسط جیره 10 و 20 درصد شامل روغن کنجد، کلزا، دنبه و کره مورد تغذیه قرار گرفتند؛ گروه شاهد بدون استفاده از روغنهای فوق و طبق استاندارد تغذیه شد. در پایان 6 هفته تغییرات وزن، سطوح آنزیمهای کبدی (آلکالین فسفاتاز (ALP)، آسپارتات ترانس آمیناز (AST)، آلانین ترانس آمیناز (ALT)) و هیستوپاتولوژی کبد موردبررسی قرار داده شد.
یافتهها: جیره حاوی 10 درصد دنبه (5/202 گرم)، و 20 درصد کره و کنجد (75/196 گرم) باعث افزایش وزن میشود که در مقایسه کره و کنجد، کنجد باعث افزایش وزن بیشتری گردید (05/0˃p). روغن کره و کنجد در هر دو سطح 10 درصد و 20 درصد در جیرهی غذایی موشهای صحرایی نر و ماده باعث کاهش میزان ALP شده که در مقایسه کره و کنجد میتوان گفت روغن کنجد منجر به کاهش بیشتر ALP گردید (75/226). روغن کلزا و دنبه در هر دو سطح 10 درصد و 20 درصد باعث افزایش میزان ALP میشود که در مقایسه کلزا و دنبه میتوان گفت روغن کلزا باعث افزایش بیشتر ALP شد (559 میلیگرم). در جیره حاوی 10 درصد دنبه (75/114 میلیگرم) و در 20 درصد کلزا (5/139 میلیگرم) افزایش بیشتر ALT دیده شد. روغنهای گیاهی کنجد و کلزا و روغنهای کره و دنبه در جیرهی غذایی در سطح 10 و 20 درصد منجر به افزایش میزان AST شده که در سطح 10 درصد کره (25/211 میلیگرم) و در سطح 20 درصد کنجد باعث افزایش چشمگیر AST گردید (5/233 میلیگرم).
بحث و نتیجهگیری: روغنهای حیوانی در هر دو سطح چربی باعث افزایش وزن و روغنهای گیاهی باعث کاهش وزن میشوند. روغنهای گیاهی و حیوانی در هر دو سطح چربی باعث افزایش AST و همچنین روغنهای گیاهی و روغن دنبه در هر دو سطح چربی منجر به افزایش ALT میشود. روغنهای کره و کنجد در هر دو سطح باعث کاهش و روغن کلزا و دنبه در هر دو سطح باعث افزایش ALP میشود. بافتشناسی نیز بیشترین تغییرات را به ترتیب در سطح 20 درصد روغنهای کلزا و کنجد و سپس کره نشان داد.