دوره 31، شماره 11 - ( بهمن 1399 )                   جلد 31 شماره 11 صفحات 835-823 | برگشت به فهرست نسخه ها

Fathollahi Anvigh M, Khademi A, Etemadi Nia M, Shaker Dolagh A. MODELING WOMEN'S PSYCHOLOGICAL ADJUSTMENT TO CANCER BASED ON THE CAUSAL EFFECT OF EARLY MALADAPTIVE SCHEMAS BY CONSIDERING THE ROLE OF CAUSAL ATTRIBUTION STYLES AS A MEDIATING VARIABLE. Studies in Medical Sciences 2021; 31 (11) :823-835
فتح الهی انویق محرم، خادمی علی، اعتمادی نیا مهین، شاکر دولق علی. مدل‌یابی سازگاری روانی زنان با سرطان بر اساس تأثیر علی طرح‌واره‌های ناسازگار اولیه با در نظر گرفتن نقش سبک‌های اِسناد علی به‌عنوان متغیر واسطه‌ای. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1399; 31 (11) :823-835

دانشیار، مرکز تحقیقات روانشناسی، واحد ارومیه، دانشگاه آزاد اسلامی، ارومیه، ایران (نویسنده مسئول) ، dr_Ali_Khademi@yahoo.com
پیش‌زمینه و هدف: این پژوهش باهدف مشخص کردن تأثیر مستقیم و باواسطه حوزه‌های طرح‌واره‌های ناسازگار اولیه و تأثیر مستقیم سبک‌های اسناد علی روی سازگاری روانی با سرطان صورت گرفت.
مواد و روش‌ کار: طرح پژوهش مطالعه حاضر یک طرح همبستگی از نوع معادلات ساختاری (SEM) می‌باشد که با استفاده از پرسشنامه‌های طرح‌واره یانگ ((SF-YSQ، سبک اسنادی (ASQ) و سازگاری روانی با سرطان (Mini-Mac) روی نمونه 400 نفری از زنان مبتلا به سرطان شهرستان ارومیه انجام شد و از نرم‌افزار PLS برای تحلیل داده‌ها استفاده گردید.
یافته‌ها: بین حوزه‌های طرح‌واره‌های ناسازگار اولیه و سبک‌های اسناد علی رابطه مستقیم معنی‌داری با ضریب مسیر 617/0 وجود دارد (001>P). همچنین بین حوزه‌های طرح‌واره‌های ناسازگار اولیه و سازگاری روانی با سرطان رابطه معنی‌دار مستقیم با ضریب مسیر 496/0، رابطه غیرمستقیم با ضریب مسیر 079/0 و تأثیر کل 575/0 وجود دارد (001>P). بین سبک‌های اسناد علی و سازگاری روانی با سرطان نیز رابطه مستقیم معنی‌داری با ضریب مسیر 220/0 وجود دارد (001>P). در شاخص Q2 مقدار CV RED به‌دست‌آمده برای متغیر سبک‌های اسناد علی برابر 252/0 و متغیر سازگاری روانی با سرطان برابر 204/0 می‌باشد.
بحث و نتیجه‌گیری: متغیر برون‌زاد حوزه‌های طرح‌واره‌های ناسازگار اولیه دارای تأثیر مستقیم بر متغیر درون‌زاد سبک‌های اسناد علی و تأثیر مستقیم و غیرمستقیم از طریق متغیر سبک‌های اسناد علی بر متغیر درون‌زاد سازگاری روانی با سرطان می‌باشند. متغیر درون‌زاد سبک‌های اسناد علی نیز دارای تأثیر مستقیم بر متغیر سازگاری روانی با سرطان می‌باشد. نتیجه کلی اینکه مدل دارای توانایی پیش‌بینی و برازش بوده و خوب ساخته شده است.
نوع مطالعه: پژوهشي(توصیفی- تحلیلی) | موضوع مقاله: روانشناسی