دوره 33، شماره 1 - ( فروردین 1401 )                   جلد 33 شماره 1 صفحات 36-27 | برگشت به فهرست نسخه ها

Fakharzadeh L, Taghizadeh Y, Haghdost S, Ghale golab abbasi S M, Bahoshian nasab A, Rahimi hassanabad V. FACTORS AFFECTING INFANT MORTALITY IN ABADAN, IRAN, DURING THE YEARS 2016-2017. Studies in Medical Sciences 2022; 33 (1) :27-36
فخارزاده لیلا، تقی زاده یاسین، حق دوست سامان، قلعه گلاب عباسی سید مهدی، باهوشیان نسب عباس، رحیمی حسن اباد ویدا. عوامل مرتبط با مرگ‌ومیر نوزادان شهر آبادان. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1401; 33 (1) :27-36

کارشناس پرستاری، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده علوم پزشکی آبادان، آبادان، ایران (نویسنده مسئول) ، vida.rahimi13@yahoo.com
پیش‌زمینه و هدف: شاخص مرگ نوزادی، انعکاسی از وضعیت بهداشتی کشور است. بدون شک اولین قدم در راه ارتقاء سطح این شاخص، شناسایی عوامل مرتبط با مرگ‌ومیر نوزادان است. بر این اساس، پژوهش حاضر باهدف تعیین عوامل مرتبط با مرگ‌ومیر نوزادان شهر آبادان طی سال­های 95 و 96 انجام شد.
مواد و روش کار: پژوهش حاضر از نوع توصیفی گذشته­نگر است. طی این پژوهش کلیه نوزادان فوت‌شده طی سال­های 95 و 96 (115 مورد) بررسی شدند و به تعداد نوزادان فوت‌شده، موالید زنده در بیمارستان­های آبادان، به‌صورت تصادفی طبقه­ای انتخاب گردید. داده‌ها از مدارک بایگانی‌شده در بیمارستان­های شهر آبادان، جمع­آوری و وارد چک‌لیست نوزادی شدند. جهت تجزیه‌وتحلیل داده­ها از SPSS نسخه 21 استفاده شد.
یافته­ها: فراوانی علل اصلی مرگ نوزادی به ترتیب شامل: نارسی (6/49 درصد)، ناهنجاری­های مادرزادی (27 درصد)، سندرم زجر تنفسی (8/20 درصد)، مرگ بدون علت (7/1 درصد)، صدمات حین زایمان و خونریزی مغزی (9/0 درصد) بود، که هیچ‌یک از این موارد در گروه موالید زنده مشاهده نشدند. میزان مرگ‌ومیر نوزادی در زمان­های مختلف دوره نوزادی به ترتیب شامل: 43 نوزاد در 7-2 روز اول (4/37 درصد)، 26 نوزاد در 24-12 ساعت اول تولد (6/22 درصد)، 18 نوزاد در ساعت اول تولد (7/15 درصد)، 17 نوزاد در 1-12 ساعت اول تولد (8/14 درصد)، 6 نوزاد در هفته دوم (2/5 درصد)، 5 نوزاد در هفته سوم (3/4 درصد) بود.
بحث و نتیجه­گیری: با توجه به اینکه علل عمده مرگ‌ومیر نوزادان در شهرستان آبادان، نارسی و ناهنجاری­های مادرزادی است و با توجه به اینکه بین شیوۀ زایمان، سن، تحصیلات مادر و میزان مرگ‌ومیر نوزادان ارتباط مثبت و معنی­داری یافت شد، بنابراین باید آموزش­ها در رابطه با غربالگری­های پیش و حین بارداری، تغذیه مناسب مادر و رعایت بهداشت بیش‌ازپیش در این موارد تقویت گردند.
واژه‌های کلیدی: مرگ‌ومیر، نوزادان، نارسی، آبادان
نوع مطالعه: پژوهشي(توصیفی- تحلیلی) | موضوع مقاله: نوزادان