دوره 32، شماره 1 - ( فروردین 1400 )                   جلد 32 شماره 1 صفحات 13-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Omomi M, Taghian F, Sharifi G. THE EFFECT OF SIX WEEKS OF AEROBIC EXERCISE TRAINING ALONE AND ALONG WITH CONSUMPTION OF GINGER EXTRACT ENCAPSULATED IN CHITOSAN NANOPARTICLES ON CHANGES IN HEART TISSUE MORPHOLOGY AND EXPRESSION LEVEL OF MITOGEN-ACTIVATED PROTEIN KINASE (MAPK) GENE IN RATS WITH MYOCARDIAL INFARCTION: AN EXPERIMENTAL STUDY. Studies in Medical Sciences 2021; 32 (1) :1-13
عمومی منیره، تقیان فرزانه، شریفی غلامرضا. بررسی اثر شش هفته تمرین هوازی به‌تنهایی و همراه با مصرف عصاره زنجبیل کپسوله شده در نانوذرات کیتوزان بر تغییر مورفولوژی بافت قلب و سطح بیان ژن پروتئین کیناز فعال‌شده با میتوژن (MAPK) در موش‌های صحرایی دچار سکته قلبی: یک مطالعه تجربی. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1400; 32 (1) :1-13

دانشیار، گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه آزاد اصفهان، واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران (نویسنده مسئول) ، f_taghian@yahoo.com
پیش‌زمینه و هدف: استفاده از مکمل زنجبیل به‌ویژه به‌صورت نانو می‌تواند ریسک فاکتورهای قلبی عروقی را کنترل کند. تمرین ورزشی نیز با تقویت بافت عضلانی قلبی می‌تواند در توان‌بخشی سکته قلبی مؤثر باشد لذا، هدف از انجام این مطالعه، بررسی اثر تمرینـات ورزشـی هوازی به‌تنهایی و یا همراه بــا مصــرف عصاره زنجبیل کپسوله در نانوذرات کیتوزان بر ویژگی‌های هیستوپاتولوژیکی بافــت قلــب و همچنین میزان بیان MAPK در موش­هــای صحرایــی دچــار سکته قلبــی بــود.
مواد و روش­ها: تحقیق حاضر از نوع تجربی بود. 25 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به‌طور تصادفی به 5 گروه (n=5): سکته قلبی، سکته قلبی+عصاره کپسوله در نانوذره+ ورزش، سکته قلبی+عصاره کپسوله در نانوذره، سکته قلبی+ نانوذره، گروه سکته قلبی+ ورزش تقسیم شدند. القاء سکته قلبی در موش­های صحرایی با تزریق زیرجلدی ایزوپروترونول انجام شد. برنامه تمرین اصلی به مدت 6 هفته بود؛ در هفته آغازین با سرعت 10 متر بر دقیقه و زمان 10 دقیقه شروع و تا هفته ششم سرعت به 15 متر بر دقیقه و زمان به 60 دقیقه رسید. عصـاره زنجبیل کپسوله شده در نانوذرات کیتوزان، طـی 6 هفتـه بــا دوز 500 میلی‌گرم/کیلوگــرم گاواژ شــد. در پایــان بافت قلب موش­های صحرایی برای بررسی بیان ژن MAPK با استفاده از روش Real Time PCR و مطالعات هیستوپاتولوژیکی جمع‌آوری شد.
 یافته‌ها: موش­های صحرایی مدل سکته قلبی در گروه‌های تمرین و تیمار شده با عصاره انکپوسله شده در نانوذرات کیتوزان کاهش معنی­دار در بیان ژن MAPK در مقایسه با گروه مدل نشان دادند (p<0.05). عصاره کپسوله در نانوذرات کیتوزان به تنهابی یا به همراه تمرین مداوم، سبب قرارگیری منسجم رشته­های عضلانی بافت قلبی در کنار یکدیگر شده و میزان خونریزی و نفوذ سلول‌های التهابی را کاهش دادند (p<0.001).
نتیجه‌گیری: شــش هفتــه تمریــن هوازی و مصــرف عصاره زنجبیل کپسوله در نانوذره، می­توانــد از طریــق بهبود هومئوستاز قلبی و کاهش MAPK، سبب کاهش آسیب بافت قلــب ناشــی از سکته قلبی ایجادشده توسط ایزوپرتونول شود.
واژه‌های کلیدی: کیتوزان، سکته قلبی، زنجبیل، قلب
نوع مطالعه: پژوهشي(توصیفی- تحلیلی) | موضوع مقاله: فیزیولوژی ورزشی