Rahbarghazi R, Karimipour M. STIMULATION AND RECRUITMENT OF HIPPOCAMPUS NEURAL STEM CELLS AS A NOVEL AND EFFICIENT THERAPEUTIC STRATEGY IN THE TREATMENT OF ALZHEIMER’S DISEASE: A REVIEW STUDY. Studies in Medical Sciences 2020; 31 (10) :764-791
URL:
http://umj.umsu.ac.ir/article-1-5224-fa.html
رهبرقاضی رضا، کریمی پور محمد. تحریک و فراخوانی سلولهای بنیادی عصبی شکنج دندانهای هیپوکامپ بهعنوان یک استراتژی درمانی نوین و مؤثر در بیماری آلزایمر: مطالعه مروری. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1399; 31 (10) :764-791
URL: http://umj.umsu.ac.ir/article-1-5224-fa.html
گروه علوم تشریحی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران (نویسنده مسئول)
چکیده: (3336 مشاهده)
پیشزمینه و هدف: بیماری آلزایــمر با از بین رفتن سلولهای عصبی و اختلال سیناپسی در ناحیه هیپوکامپ شروع شده و با تخریب بافت عصبی و نقایص شناختی از قبیل ناتوانی در یادگیری، از بین رفتن حافـــظه و عدم شناسایی افراد، مکانها و اشیاء ادامه مییابد. این بیماری با کاهش نورون زایی در ناحیه شکنج دندانهای هیپوکامپ ارتباط مستقیم دارد. لذا استراتژیهای درمانی نوین مبتنی بر سلول درمانی، بر کاربرد سلولهای بنــیادی عصبــی شکنج دندانهای هیپوکامپ متمرکز شده است. به علت بقاء پایین سلولهای عصبی، عدم مهاجرت و تمایز هدفدار این سلولها، به نظر میرسد فراهم کردن ریز محیـــط مطلوب و مناسب و تحریک جهتدار میتواند در این امر مؤثر باشد.
مواد و روش کار: تحقیق حاضر یک مطالعه مروری توصیفی بوده و مقالات متعدد نمایه شده در پایگاههای علمی PubMed، ISI و Scopus در زمینهی کاربرد سلولهای بنــیادی عصبــی در بیماریهای تخریبکنندهی عصبی مانند آلزایمر بحث و بررسی شده است. همچنین روشهای تحریک و فراخوانی سلولهای بنــیادی عصبــی با استفاده سلولهای بنیـادی مزانشیمی، فاکتورهای رشد، داربستها و ماتریکس خارج سلولی برای ایجاد محیط مطلوب جهت ترمیم و بازسازی توصیف و ارزیابی شده است.
یافته ها: مطالعات نشان میدهد که سلولهای بنیادی مزانشیمی با تولید فاکتورهای نوروتروفیک، کموکـــینها و مولکولهای ماتریکس خارج سلولی باعث افزایش تکثیر، مهاجرت، فراخوانی، تمایز نورونی و انعطافپذیری سیناپسی سلولهای بنــیادی عصبــی میشوند. همچنین این سلولها با ترشح فاکتورهای ضدالتهابی و سرکوبگر آپوپتوزی مرگ، سلولهای بنــیادی عصبــی را کاهش داده و میزان بقاء سلولی را افزایش میدهند. نشان داده شده است داربستهای ساختهشده از مواد طبیعی میتوانند با ایجاد ریز محیط مطلوب و سازگار، ماتریکس خارج سلولی طبیعی را تقلید و باعث ارتقاء عملکرد، مهاجرت و تمایز نورونی سلولهای بنــیادی عصبــی شوند. این داربستها میتوانند زمینه را برای ترمیم و بازسازی بافت تخریبشده آماده کرده و درنتیجه عملکرد رفتارهای شناختی را بهبود دهند.
بحث و نتیجه گیری: تحریک و فراخوانی سلولهای بنــیادی عصبــی درونزاد شکنج دندانهای هیپوکامپ با استفاده از سلولهای بنیادی مزانشیمی، فاکتورهای ترشحی، ماتریکس خارج سلولی و داربستهای طبیعی و سنتتیک میتواند در محافظت و درمان بیماران آلزایمری بسیار مؤثر و کارآمد باشد.
نوع مطالعه:
مروری |
موضوع مقاله:
علوم اعصاب