Pouraboli I, Farzad Amir Ebrahimi F. EVALUATION OF THE PROTECTIVE EFFECTS OF HYDROALCOHOLIC EXTRACT OF NEPETA ISPAHANICA BOISS AGAINST ACUTE LIVER INJURY INDUCED BY CCL4 IN MALE WISTAR RATS: AN EXPERIMENTAL STUDY. Studies in Medical Sciences 2020; 31 (5) :410-422
URL:
http://umj.umsu.ac.ir/article-1-5085-fa.html
پورابولی ایران، فرزاد امیر ابراهیمی فهمیه. بررسی اثر حفاظتی عصاره هیدروالکلی گیاه پونه بیابانی (.Boiss Nepeta ispahanica) بر آسیب حاد کبدی القاشده با CCl4 در موشهای صحرائی نر: یک مطالعه تجربی. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1399; 31 (5) :410-422
URL: http://umj.umsu.ac.ir/article-1-5085-fa.html
کارشناس ارشد گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران (نویسنده مسئول) ، fahimeh.farzad95@yahoo.com
چکیده: (3027 مشاهده)
پیشزمینه و هدف: سموم شیمیایی ازجمله تتراکلرید کربن (CCl4) موجب اختلال عملکرد کبد میشوند. دراین راستا، اثر محافظت کبدی آنتیاکسیدان ها در مطالعات پیشین تا حدودی مطالعه شده است. از آنجائیکه گیاهان ازجمله گونههای Nepeta از منبع عمده آنتیاکسیدان ها هستند، مطالعه حاضر، با هدف بررسی اثر حفاظت کبدی عصاره هیدروالکلی Nepeta ispahanica در برابر آسیب حاد کبدی القاشده توسط ccl4 در موشهای صحرایی نر انجام شد.
مواد وروش کار: در این مطالعه تجربی، دوزهای مختلف عصاره هیدروالکلی N.ispahanica و لگالون به موشهای صحرایی نر بهطور جداگانه خورانده شد و سپس آسیب حاد کبدی با تجویز خوراکی CCl4در پارافین مایع القا گردید. سپس بررسی فعالیت آنزیمهای کبدی و میزان لیپید پراکسیداسیون در بافت کبد و پلاسما و همچنین سنجش میزان فعالیت آنزیمهای سوپراکسید دیسموتاز (SOD)، کاتالاز (CAT) و مقدارگلوتاتیون ((GSH در بافت کبد مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافتهها: یافتههای مطالعه نشان داد که تجویز 10روزه عصاره هیدروالکلی N.ispahanica با دوز mg/kg500 بهطور معنیداری باعث کاهش فعالیت سرمی آنزیمهای کبدی در مقایسه با گروه CCl4شد (001/0P < ). همچنین MDAبافت را بهطور معنیداری کاهش (01/0 P < ) و میزان SOD، CAT و GSH را افزایش داده (05/0 P < ) و کبد را از آسیبهای ناشی از CCl4محافظت کرد.
نتیجهگیری: بر اساس دادههای مطالعه حاضر عصاره هیدروالکلی N.ispahanica اثر حفاظت نسبی روی آسیب کبدی القاشده با CCl4در موشهای صحرایی نر داشته و این نقش احتمالاً به دلیل وجود ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی موجود در آن است.