alizadeh amoli Z, Mehdizadeh T, Hossein T. COMPARATIVE STUDY OF ANTIOXIDANT AND ANTIMICROBIAL PROPERTIES OF MENTHA AQUATICA L. ETHANOLIC EXTRACT AND ESSENTIAL OIL. Studies in Medical Sciences 2021; 31 (11) :873-863
URL:
http://umj.umsu.ac.ir/article-1-4911-fa.html
علیزاده آملی زهرا، مهدی زاده تورج، تاجیک حسین. بررسی مقایسهای خواص ضدمیکروبی و آنتیاکسیدانی عصاره اتانولی و اسانس گیاه نعناع آبی (Mentha aquatica L.). مجله مطالعات علوم پزشکی. 1399; 31 (11) :873-863
URL: http://umj.umsu.ac.ir/article-1-4911-fa.html
دانشیار گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه ارومیه(نویسنده مسئول) ، t.mehdizadeh@urmia.ac.ir
چکیده: (3233 مشاهده)
پیشزمینه و هدف: بررسی اثرات آنتیاکسیدانی و ضد میکروبی اسانسها و عصارههای گیاهی، ازنظر کاربرد آن در فرآوری مواد غذایی، داروسازی و طب سنتی دارای اهمیت میباشد. ﮔﻴﺎه اوﺟﻲ یا نعناع آبی، ﻳﻜﻲ از گونههای مهم خانواده نعناع بوده و توزیع گستردهای در مناطق شمال ایران دارد. هدف از مطالعه حاضر، ارزیابی مقایسهای خصوصیات آنتیاکسیدانمی و ضد باکتریایی عصاره و اسانس گیاه نعناع آبی بود.
مواد و روش کار: برای تعیین محتوای تام فنولی اسانس و عصاره از روش فولین سیوکالتو و نیز ظرفیت آنتیاکسیدانی با روش فعالیت رادیکالهای آزاد DPPH و ABTS اندازهگیری و با آنتیاکسیدان سنتزی BHT مقایسه شد. درنهایت فعالیت ضد میکروبی در قالب حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) و به روش میکرودایلوشن موردسنجش قرار گرفت.
یافتهها: محتوای فنلی تام برای عصاره و اسانس به ترتیب 10/231 و 3/23 میلیگرم اسیدگالیک بر گرم بود که اختلاف معنیداری با همدیگر داشتند (p<0.05). در تست درصد بازدارندگی رادیکالهای آزاد (DPPH و ABTS)، عصاره اثر مهارکنندگی بیشتری داشت (p<0.05). حداقل غلظت مهارکنندگی اسانس در مقابل لیستریا مونوسایتوژنز، استافیلوکوکوس اورئوس، اشریشیا کلای و سالمونلا تیفی موریوم به ترتیب 12/5، 12/5، 5/2 و 5/2 mg/ mL-1 و حداقل غلظت کشندگی به ترتیب 10، 10، 12/5 و 12/5 mg/ mL-1بودند که اختلاف معنیداری بین باکتریهای گرم مثبت و منفی مشاهده نشد (p>0.05)..
بحث و نتیجهگیری: این مطالعه حاکی از آن بود که عصاره اتانولی باوجود بالا بودن قدرت آنتیاکسیدانی، اثرات ضد میکروبی چندانی نشان نداد. در مقایسه اسانس روغنی آن بر روی باکتریهای موردمطالعه مؤثر بود. بر اساس نتایج این تحقیق میتوان با ترکیب اسانس و عصاره اوجی جهت رسیدن به یک ترکیب با قدرت ضد میکروبی و آنتیاکسیدانی دست یافت.
نوع مطالعه:
پژوهشي(توصیفی- تحلیلی) |
موضوع مقاله:
تغذیه