دوره 31، شماره 11 - ( بهمن 1399 )                   جلد 31 شماره 11 صفحات 863-873 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

alizadeh amoli Z, Mehdizadeh T, Hossein T. COMPARATIVE STUDY OF ANTIOXIDANT AND ANTIMICROBIAL PROPERTIES OF MENTHA AQUATICA L. ETHANOLIC EXTRACT AND ESSENTIAL OIL. Studies in Medical Sciences 2021; 31 (11) :873-863
URL: http://umj.umsu.ac.ir/article-1-4911-fa.html
علیزاده آملی زهرا، مهدی زاده تورج، تاجیک حسین. بررسی مقایسه‌ای خواص ضدمیکروبی و آنتی‌اکسیدانی عصاره اتانولی و اسانس گیاه نعناع آبی (Mentha aquatica L.). مجله مطالعات علوم پزشکی. 1399; 31 (11) :873-863

URL: http://umj.umsu.ac.ir/article-1-4911-fa.html


دانشیار گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه ارومیه(نویسنده مسئول) ، t.mehdizadeh@urmia.ac.ir
چکیده:   (3233 مشاهده)
پیش‌زمینه و هدف: بررسی اثرات آنتی­اکسیدانی و ضد میکروبی اسانس­ها و عصاره­های گیاهی، ازنظر کاربرد آن در فرآوری مواد غذایی، داروسازی و طب سنتی دارای اهمیت می­باشد. ﮔﻴﺎه اوﺟﻲ یا نعناع آبی، ﻳﻜﻲ از گونه­های مهم خانواده نعناع بوده و توزیع گسترده­ای در مناطق شمال ایران دارد. هدف از مطالعه حاضر، ارزیابی مقایسه­ای خصوصیات آنتی‌اکسیدانمی و ضد باکتریایی عصاره و اسانس گیاه نعناع آبی بود.
مواد و روش‌ کار: برای تعیین محتوای تام فنولی اسانس و عصاره از روش فولین سیوکالتو و نیز ظرفیت آنتی­اکسیدانی با روش فعالیت رادیکال­های آزاد DPPH و ABTS اندازه­گیری و با آنتی­اکسیدان سنتزی BHT مقایسه شد. درنهایت فعالیت ضد میکروبی در قالب حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) و به روش میکرودایلوشن موردسنجش قرار گرفت.
یافته‌ها: محتوای فنلی تام برای عصاره و اسانس به ترتیب 10/231 و 3/23 میلی­گرم اسیدگالیک بر گرم بود که اختلاف معنی‌داری با همدیگر داشتند (p<0.05). در تست درصد بازدارندگی رادیکال­های آزاد (DPPH و ABTS)، عصاره اثر مهارکنندگی بیشتری داشت (p<0.05). حداقل غلظت مهارکنندگی اسانس در مقابل لیستریا مونوسایتوژنز، استافیلوکوکوس اورئوس، اشریشیا کلای و سالمونلا تیفی موریوم به ترتیب 12/5، 12/5، 5/2 و 5/2 mg/ mL-1 و حداقل غلظت کشندگی به ترتیب 10، 10، 12/5 و 12/5  mg/ mL-1بودند که اختلاف معنی‌داری بین باکتری‌های گرم مثبت و منفی مشاهده نشد (p>0.05)..
بحث و نتیجه‌گیری: این مطالعه حاکی از آن بود که عصاره اتانولی باوجود بالا بودن قدرت آنتی‌اکسیدانی، اثرات ضد میکروبی چندانی نشان نداد. در مقایسه اسانس روغنی آن بر روی باکتری‌های موردمطالعه مؤثر بود. بر اساس نتایج این تحقیق می‌توان با ترکیب اسانس و عصاره اوجی جهت رسیدن به یک ترکیب با قدرت ضد میکروبی و آنتی‌اکسیدانی دست یافت.
متن کامل [PDF 787 kb]   (3000 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي(توصیفی- تحلیلی) | موضوع مقاله: تغذیه

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله مطالعات علوم پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Studies in Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb