Heidari R, Alipour S, Meghdari A, Shehni Yailagh M. THE IMPACT OF SOCIAL ROBOTS INTERVENTION ON IMPROVING THE EXECUTIVE FUNCTIONS IN CHILDREN WITH AUTISM DISORDER. Studies in Medical Sciences 2019; 30 (9) :744-752
URL:
http://umj.umsu.ac.ir/article-1-4906-fa.html
حیدری روزیتا، عالی پور سیروس، مقداری علی، شهنی ییلاق منیجه. تأثیر مداخله رباتهای اجتماعی در بهبود کارکردهای اجرایی کودکان مبتلا به اختلال اوتیسم. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1398; 30 (9) :744-752
URL: http://umj.umsu.ac.ir/article-1-4906-fa.html
دانشیار، گروه روانشناسی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران (نویسنده مسئول) ، dralipour.sirous@gmail.com
چکیده: (3790 مشاهده)
پیشزمینه و هدف: اوتیسم یک اختلال فراگیر رشدی است که شامل چالشهای مداوم در تعاملات اجتماعی، گفتار، ارتباط غیرکلامی و رفتارهای محدود و تکراری میشود. هدف پژوهش حاضر تأثیر مداخله رباتهای اجتماعی در بهبود کارکردهای اجرایی کودکان مبتلا به اختلال اوتیسم میباشد.
مواد و روش کار: پژوهش حاضر از نوع آزمایشی با طرح پیشآزمون_پسآزمون با گروه گواه میباشد، نمونه موردمطالعه این پژوهش را 20 نفر از کودکان مبتلا به اوتیسم مراجعهکننده به مرکز کاردرمانی اختلال اوتیسم شهر تهران تشکیل میدادند که با استفاده از نمونهگیری در دسترس در دامنه سنی 6 تا 9 سال انتخاب شدند و بهطور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 10 نفر) قرار گرفتند. برای ارزیابی این کودکان از آزمون کارکردهای اجرائـی، آزمون عملکرد پیوسته و برای مداخله از رباتهای اجتماعی نائو در 12 جلسه استفاده شد. برای آزمایش فرضیهها از روشهای کواریانس چند متغیری استفاده گردید.
یافتهها: نتایج نشان داد که رباتهای اجتماعی بر کارکردهای اجرایی (توجه و بازداری پاسخ) کودکان مبتلا به اوتیسم تأثیر مثبت دارد (001/0>p، 93/0η =).
بحث و نتیجهگیری: این یافتهها بر نقش فنآوریهای جدید بهخصوص رباتها در توانمندسازی و بهبود کارکردهای اجرایی کودکان اوتیستیک تأکید دارد.