دوره 30، شماره 8 - ( آبان 1398 )                   جلد 30 شماره 8 صفحات 664-651 | برگشت به فهرست نسخه ها

ghadimi M, elmieh A, rahmaninia F, hojati zidashti Z, azarbyjani M. COMPARISON OF EFFECTS OF ENDURANCE TRAINING AND CONSUMPTION OF BERBERINE CHLORIDE HYDRATE ON THE LIVER ENZYMES AND SERUM BLOOD GLUCOSE IN WISTAR RATS WITH TYPE 2 DIABETES: AN EXPERIMENTAL STUDY. Studies in Medical Sciences 2019; 30 (8) :651-664
قدیمی محسن، علمیه علیرضا، رحمانی نیا فرهاد، حجتی زی دشتی زهرا، آذربایجانی مجمد علی. مقایسه اثر شش هفته تمرین هوازی و مصرف بربرین کلراید هیدرات بر آنزیم‌های کبدی و گلوکز خون موش‌های ویستار مبتلا به دیابت نوع 2: یک مطالعه تجربی. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1398; 30 (8) :651-664

استادیار، گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت، گیلان، ایران (نویسنده مسئول) ، elmieh@iaurasht.ac.ir
پیش‌زمینه و هدف: کبد ارگانی است که تحت تأثیر دیابت ملیتوس قرار می‌گیرد. تمرین ورزشیو مکمل‌ها می‌تواند از آسیب کبدی در اثر دیابت جلوگیری کند. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر تمرین استقامتی و مصرف بربرین (BBR) بر آنزیم‌های کبدی و گلوکز خون در موش‌های دیابتی شده با استرپتوزوسین (STZ) بود.
مواد و روش‌ کار: ۶۴ سر موش نر ویستار به‌طور تصادفی به ۸ گروه تجربی: سالم (N)، دیابتی (D)، دیابت +۱۵mg/kg از BBR(۱۵DB)، دیابت+۳۰mg/kg از BBR(۳۰DB)، دیابت+تمرین هوازی+۱۵mg/kg از BBR(۱۵DTB)، دیابت+تمرین هوازی+۳۰mg/kg از BBR(۳۰DTB)، سالم+تمرین هوازی (NT) و دیابتی+تمرین هوازی (DT) تقسیم شدند. گروه‌های تمرینی به مدت شش هفته، پنج جلسه 20-40 دقیقه در هفته با شدت 55-50درصد حداکثر سرعت در معرض تمرین نوارگردان با تواتر سه روز تمرین و یک روز استراحت قرار گرفتند. دیابتی کردن از طریق تزریق داخل صفاقی 60 میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در بافر سدیم انجام شد. پس از ۶ هفته، نمونه‌های خون به‌منظور اندازه‌گیری آلکالین فسفاتاز (ALP)، آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) و آلانین ترانس آمیناز (ALT)، نسبت و گلوکز خون، جمع‌آوری شد. تجزیه‌و‌تحلیل آماری با آزمون‌های تحلیل واریانس (ANOVA) و بونفرونی، در سطح معنی‌دار 05/0 تحلیل شدند.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که 30 میلی‌گرم BBR اثرات کاهنده بر گلوکز خون در گروه‌های دیابتی داشت (047/0P=). تمرین به‌تنهایی سطوح ALP را در گروه D کاهش داد (001/0P=) و همچنین ALP به‌طور معنی‌داری در ۱۵DB(016/0P=) و ۳۰DTB(028/0P=) در مقایسه با گروه D کاهش یافت. بهبود معنی‌داری در سایر متغیرها مشاهده نشد.
بحث و نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد که BBR با یا بدون تمرین دارای برخی اثرات هیپوگلایسمیک و محافظت کبدی است و تمرین هوازی به‌تنهایی تأثیر قابل‌توجه مهمی بر این نشانگرها ندارد.
نوع مطالعه: پژوهشي(توصیفی- تحلیلی) | موضوع مقاله: فیزیولوژی ورزشی