گروه فارماکولوژی- دانشکده داروسازی - دانشگاه علوم پزشکی ارومیه - ایران ، Sharifi.h@umsu.ac.ir
چکیده: (3281 مشاهده)
پیش زمینه و هدف: تجویز نامناسب داروهایی مانند کورتیکواستروئیدها در سراسر جهان بخصوص در کشورهای در حال توسعه به عنوان یکی از مشکلات مهم مراقبت های بهداشتی شناخته می شود. در مورد الگوی تجویز کورتیکواستروئید در سراسر کشور ما مطالعات اندکی وجود دارد و این موضوع در استان آذربایجان غربی مورد مطالعه قرار نگرفته است. هدف از این مطالعه بررسی الگوی تجویز داروهای کورتون در بیماران سرپایی توسط پزشکان متخصص در آذربایجان غربی است.
مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی مقطعی گذشته نگر ، از دو میلیون نسخه داخلی گوش ، بینی و گلو ، گوش داخلی ، جراحی عمومی ، زنان و زایمان ، زنان و زایمان ، قلب و عروق کودکان ، عصب شناسی ، بیماری عفونی ، ارتوپدی جمع آوری شد. و متخصصان ارولوژی با استفاده از نرم افزار پردازش نسخه "NoskhehPardaz" (آنالایزر Rx). برای تهیه نمودارهای مناسب از نرم افزار Microsoft Excel (2016) استفاده شده است.
یافته ها: متخصصان زنان و زایمان ، زنان و زایمان ، بیشترین تجویز نسخه ها (به ترتیب 65/23 درصد ، 21/20 درصد و 67/15 درصد) بودند. متخصصان گوش و حلق و بینی ، ارتوپد و متخصص داخلی ، بیشتر از سایرین نسبت به سایر افراد تجویز داروهای کورتیکواستروئید تجویز کردند. همه ، پزشکان به استثنای متخصص قلب و عروق و متخصص زنان ، کورتیکواستروئیدهای تزریقی را بیش از سایر اشکال این دارو تجویز کرده اند. کورتیکواستروئید تزریقی بالاترین و کورتیکواستروئید استنشاقی کمترین دارو تجویز شده بود.
نتیجه گیری: شیوه های تجویز در این مطالعه رضایت بخش نیست. داده های ما تأیید کرده اند که متخصصان گوش و حلق و بینی ، ارتوپدی و داخلی داخلی بیشتر از سایرین به تجویز کورتیکواستروئیدها تجویز می کنند.