گروه بیماریشناسی گیاهی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، elhampishgar1504@gmail.com
چکیده: (3402 مشاهده)
پیشزمینه و هدف: کوئوروم سنسینگ مکانیسمی است که در تنظیم بیان بسیاری از ژنهای حیاتی در باکتریها دخالت دارد. هرگونه اختلال در سیستم مذکور منجر به مهار عفونتهای باکتریایی خواهد شد. این مطالعه با هدف ارزیابی پتانسیل ضد حساسیت جمعیتی عصارههای گیاهی گل سرخ و استویا در مهار عفونت ایجادشده توسط سویه استافیلوکوکوس اورئوس انجام گردید.
مواد و روش کار: 10 جدایه استافیلوکوکوس اورئوس از عفونت ایمپلنت دندانی جداسازی و شناسایی شدند. گونههای گیاهی از باغات استان فارس جمعآوری و عصاره گیری شدند. تأثیر عصاره گیاهان بر مکانیسم حساسیت جمعیتی با کمک سویه گزارشگر کروموباکتریوم ویولاسئوم CV026 و همچنین قدرت تولید بیوفیلم جدایهها به روش میکروتیترپلیت ارزیابی گردید. ترکیبات موجود در عصارههای گیاهی گل سرخ و استویا توسط GC-MASS شناسایی گردید.
یافتهها: عصارههای گیاهی هردو بطور معنیداری (05/0> p) دارای خاصیت ضد حساسیت جمعیتی بوده بهطوریکه این خاصیت در گل سرخ )5/0 ±19(نسبت به استویا)5/0 ±17) بیشتر میباشد. هر دو عصاره دارای خاصیت ضد میکروبی و ضد بیوفیلم نیز بودند. نتایج GC-MASS مشخص نمود که گل سرخ دارای ترکیباتی همچون Geraniol، β-Citronellol و Linalool و استویا دارای Furfural، Terpinen-4-ol، Linalool و α-Pinenem میباشد.
بحث و نتیجهگیری: با توجه به ویژگی ضد حساسیت جمعیتی عصارههای گل سرخ و استویا، میتوان با شناسایی و ارزیابی دقیقتر ترکیبات مؤثر این عصارهها در راستای پیشگیری و درمان عفونتهایی با منشاء باکتریایی استفاده نمود.