استادیار، علوم سلولی مولکولی، مرکز تحقیقات سالید تومور، پژوهشکده پزشکی سلولی مولکولی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران (نویسنده مسئول) ، j.rezaie88@gmail.com
چکیده: (7591 مشاهده)
پیشزمینه و هدف: وزیکولهای خارج سلولی وزیکولهای با دولایه غشای فسفولیپیدی هستند که از سلولهای مختلف ترشح میشوند. این ذرات حاوی مولکولهای زیستی مثل mRNA، miRNA، DNA، پروتئین و لیپید هستند و نقش مهمی در برقراری ارتباطات سلولی دارند و متعاقب رسیدن به سلولهای هدف موجب تغییر در عملکرد، سرنوشت، مورفولوژی، تمایز و رشد میشوند. مطالعه حاضر از نوع مروری است که با هدف بررسی مکانیسم مولکولی درگیر در تشکیل اگزوزومها و کاربرد درمانی آنها صورت گرفته است.
مواد و روش کار: مطالعه مروری حاضر از مقالات چاپشده در پایگاههای اطلاعاتی Scopus، ISI و Pubmed استفاده شده است. کلمات کلیدی به کاربرده شده شامل extracellular vesicles، exosome، ESCRT، MVB بود. تعداد 118 مقاله مرتبط و دربرگیرنده تحقیقـات از سـال 2005 تـا 2018 بـود، موردبررسی قرار گرفت.
یافتهها: اگزوزومها (نانووزیکولهای بهاندازه 30-120 نانومتر) یکی از اعضای خانواده وزیکولهای خارج سلولی هستند که توسط بیشتر سلولها ترشح میشوند. مکانیسمهای مولکولی پیچیده در تشکیل، ترشح و جذب شدن این وزیکولها دخالت دارند. مطالعات نشان میدهد که اگزوزومها نقش بسیار مهمی در تنظیم فرایندهای فیزیولوژیک و پاتوفیزیولوژیک دارند. یافتهها حاکی از آن است که اگزوزومها میتوانند بهعنوان نشانگر زیستی، حامل انتقال عوامل درمانی بخصوص در زمینه تشخیص و درمان بیماریها مورداستفاده قرار بگیرند.
بحث و نتیجهگیری: اگزوزومها نقش بسیار مهمی در تنظیم فرایندهای زیستی دارند. آنها میتوانند بهعنوان ابزاری در زمینه شناسایی و درمان بیماریهای مختلف کاربرد داشته باشند. باوجود پیشرفت در زمینه زیستشناسی و کاربرد اگزوزومها، هنوز سؤالات زیادی در مورد کاربرد آنها وجود دارد.
نوع مطالعه:
مروری |
موضوع مقاله:
عمومى