jalalifar A, mohammad ganji S, minuchehr Z, khaniki M, abbaszade moakher B. Study of mutation in exon 7 of axin 2 in colorectal cancer (Laboratory and bioinformatics studies). Studies in Medical Sciences 2018; 29 (4) :264-269
URL:
http://umj.umsu.ac.ir/article-1-4224-fa.html
جلالی فر عطیه، محمد گنجی شهلا، مینوچهر زرین، خانیکی محمود، عباس زاده مؤخر بهروز. بررسی جهش در اگزون7 ژن اکسین2 در سرطان کولورکتال (مطالعات آزمایشگاهی و بیوانفورماتیکی). مجله مطالعات علوم پزشکی. 1397; 29 (4) :264-269
URL: http://umj.umsu.ac.ir/article-1-4224-fa.html
پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری ، shahlamg@yahoo.com
چکیده: (5208 مشاهده)
پیشزمینه و هدف: سرطان کولون و رکتوم (Colorectal cancer)در ایران سومین سرطان شایع محسوب میشود. تغییر در مسیر پیامرسانی WNT بهصورت رایج در این سرطان گزارش شده است. از فعالیتهای مهم این مسیر میتوان به نقش در سرطانزایی، تکثیر سلولی، مهاجرت سلولی و... اشاره کرد. اکسین2 (axin2) بهعنوان یک تنظیمکننده منفی (Negative regulator) در مسیر پیامرسانیWNT/TCF فعالیت کرده و در شکلگیری کمپلکس تخریب بتاکاتنین کمک میکند؛ تحقیقات انجامگرفته نشان داده است که این پروتئین در بسیاری از موارد ابتلا به سرطان CRC دچار جهش شده است. هدف این پروژه مطالعه روی SNP با شناسه rs370618491 نوکلئوتید T2140C در اگزون7 ژن اکسین2 و بررسی نقش احتمالی جهش در این SNP در سرطان کلورکتال است.
مواد و روش کار: در این پروژه 147نمونه خون و بافت توموری فریز شده و 25 نمونه شاهد و همچنین 3 ردهسلولی سرطان کولورکتال 29HT، 480 SW و 2CACO- استفاده شده است. انتخاب SNP بهکمک روشهای بیوانفورماتیکی ازجمله استفاده از پایگاه اطلاعات NCBI و Ensemblو ابزار polyphen انجام شده است، استخراج DNA به روش فنول-کلروفرم انجامشده و روش آزمایشگاهی PCR-RFLP استفاده شده است؛ آنالیز آماری اطلاعات دموگرافی و کلینیکی بیماران نیز به کمک نرمافزار SPSS موردبررسی قرار گرفته است .
یافتهها: در 1 نمونه از 147 نمونه بیمار (0.68 درصد)، جهش در جایگاه SNP موردنظر مشاهده شد و در سایر نمونهها ازجمله ردههای سلولی موردبررسی جهشی مشاهده نشد. نتایج تحلیل SPSS نشان داد که در این مطالعه سایز تومور(T) با 0.016 P= و درجه انتشار تومور به غدد لنفاوی (N) با 0.001P= با درجه پیشرفت بیماری(grade) ارتباط معنیدار دارد.
بحث و نتیجهگیری: فراوانی این SNP در جمعیت ایرانی پایین است؛ بنابراین علیرغم اهمیت اگزون7 ژن اکسین2 در بیماران مبتلا به سرطان کولورکتال، نتایج آزمایشگاهی همسو با نتایج مطالعاتی نبود. برخی عوامل ازجمله تنوع بالا در عوامل مؤثر در ابتلا به سرطان کولورکتال و تنوع ژنتیکی بالا در جمعیت ایرانی میتواند در این زمینه تأثیرگذار باشد. با توجه به اهمیت اکسین2 در مسیر WNT و میزان بالای جهشهای مشاهدهشده در مطالعات گذشته، بررسی میزان بیان ژن اکسین2 و همچنین کیفیت عملکرد پروتئین آن میتواند در مطالعات آینده حائز اهمیت بوده و موردتوجه قرار گیرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي(توصیفی- تحلیلی) |
موضوع مقاله:
ژنتیک