دوره 28، شماره 9 - ( ماهنامه آذر 1396 )                   جلد 28 شماره 9 صفحات 588-582 | برگشت به فهرست نسخه ها

Payandeh M, Nahidi F, Nassiri M, Fouladi A. Comparison of effects of transcutaneous electrical nerve stimulation with those of pharmaceutical hyoscine- promethazine compound on pain intensity during the first phase of labor. Studies in Medical Sciences 2017; 28 (9) :582-588
پاینده معصومه، ناهیدی فاطمه، نصیری ملیحه، فولادی افسانه. مقایسه تاثیر تحریک الکتریکی پوست با ترکیب دارویی هیوسین-پرومتازین بر شدت درد مرحله اول زایمان. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1396; 28 (9) :582-588

گروه مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، m_paiande@yahoo.com
پیش‌زمینه و هدف: عوامل جسمانی و روان‌شناختی متعددی شدت و مدت درد زایمان را تحت تأثیر قرار دهند. عواملی مانند سن مادر، پاریته، وضعیت سرویکس در شروع لیبر و ارتباط اندازه و پوزیشن جنین با اندازه کانال زایمان از عوامل جسمانی مؤثر در شدت درد زایمان محسوب می‌شود. عواملی روانی مؤثر که ممکن است عوامل جسمانی را تحت تأثیر قرار دهند شامل ترس، دلهره، اضطراب، باورهای فرهنگی و حضور همراه در اتاق زایمان هستند. به همین دلیل شدت درد در افراد مختلف متفاوت است و طبق مطالعات منتشرشده در 15 درصد افراد شدت درد خفیف، در 35 درصد افراد شدت درد متوسط، در 30 درصد افراد شدت درد شدید و در 20 درصد افراد شدت درد غیرقابل‌تحمل گزارش‌شده است با توجه به دردناک بودن زایمان، مطالعه حاضر باهدف مقایسه اثر TENS با ترکیب دارویی هیوسین پرومتازین بر کاهش دردهای زایمان در مرحله فعال زایمان در سال 1394 انجام گرفت.
مواد و روش‌ها: این تحقیق با روش کارآزمایی بالینی بر روی 84 نفر زن باردار واجد شرایط (42 نفر گروه تنس و 42 نفر گروه هیوسین- پرومتازین) مراجعه‌کننده به بیمارستان شهید چمران شهرستان کنگاور انجام گردید. در شروع فاز فعال در گروه دارو 20 میلی‌گرم هیوسین و 25 میلی‌گرم پرومتازین به‌صورت یک‌بار تزریق توأم عضلانی تجویز شد. در گروه TENS از دستگاه تنس با دو جفت الکترود به‌ترتیبی که الکترودهای بالایی بین مهره‌های L1-T10 و الکترودهای پایینی بین مهره‌های S2-S4 در دو طرف ستون مهره‌ها قرار گرفت. نمره درد در دو گروه قبل و بعد از مداخله موردمطالعه قرار گرفت. اطلاعات جمع‌آوری‌شده با استفاده از SPSS و آزمون‌های کای دو و تی مستقل با P<0/05 تحلیل شد.
یافته‌ها: دو گروه ازنظر متغیرهای سن، شاخص توده بدنی، سن بارداری، دیلاتاسیون در زمان پذیرش، طول مرحله دوم زایمان و وزن نوزاد مورد آزمون قرار گرفتند و تفاوت معنی‌داری نداشتند (05/0<p). میانگین طول انقباضات در دو گروه تفاوت معنی‌دار نداشت (05/0p>). میانگین تعداد انقباضات در دو گروه تفاوت معنی‌دار نداشت (05/0p>). اما نتیجه حاصل از مقایسه میانگین امتیاز درد در دو گروه از زنان باردار موردمطالعه نشان داد که امتیاز درد در گروه مورد مداخله با تحریک الکتریکی پوست در تمام طول فاز فعال زایمان و در دیلاتاسیون های مختلف به‌طور معنی‌داری از گروه دیگر کم‌تر است (05/0P<).
نتیجه‌گیری: تنس موجب کاهش شدت درد زایمان می‌شود. لذا استفاده از آن در کاهش شدت درد زایمان توصیه می‌شود.
نوع مطالعه: کارآزمایی بالینی | موضوع مقاله: زنان و زایمان