دوره 27، شماره 5 - ( ماهنامه مرداد 1395 )                   جلد 27 شماره 5 صفحات 364-352 | برگشت به فهرست نسخه ها

Bakhshipour B, Ramezanzadeh S. INVESTIGATING THE EFFECT OF MINDFULNESS-BASED COGNITIVE THERAPY (MBCT) ON DEPRESSION, QUALITY OF LIFE, AND ANXIETY IN MS PATIENTS . Studies in Medical Sciences 2016; 27 (5) :352-364
بخشی‌پور باب‌الله، رمضان‌زاده ثریا. تعیین تأثیر درمان شناختی مبتنی بر حضور ذهن (MBCT) بر افسردگی، کیفیت زندگی و اضطراب بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1395; 27 (5) :352-364

دانشگاه تهران ، sorayaramezani@ut.ac.ir

پیش‌زمینه و هدف: بیماری ‌ام‌اس از شایع‌ترین بیماری‌های نورولوژیک در انسان بوده و ناتوان‌کننده‌ترین بیماری سنین جوانی است. هدف از این پژوهش تعیین تأثیر درمان شناختی مبتنی بر حضور ذهن بر افسردگی، کیفیت زندگی و اضطراب در بیماران مبتلا به ام‌اس است.

مواد و روش‌ کار: روش پژوهش حاضر از نوع طرح آزمایشی پیش‌آزمون- پس‌آزمون بود. جامعه آماری این پژوهش  کلیه زنان 20- 40 ساله‌ی مبتلا به بیماری مالتیپل اسکلروزیس بود که در سال 1393 در انجمن ام. اس شهر ساری عضویت داشتند، به‌منظور اجرای پژوهش 30 نفر با روش نمونه‌گیری داوطلبانه انتخاب و به‌طور تصادفی به دو گروه (آزمایش و کنترل) تقسیم شدند. گروه آزمایش  8 جلسه  دوساعته تحت آموزش طرح درمانی شناختی مبتنی بر حضور ذهن قرار گرفتند. بعد از اتمام جلسات هر دو گروه به پرسشنامه‌‌های اضطراب آشکار و پنهان اشپیل برگر و پرسشنامه کیفیت زندگی (36SF-) و مقیاس افسردگی  هریس- لینگوز پاسخ دادند. تحلیل داده‌ها با استفاده از تحلیل کوواریانس صورت گرفت.

یافته‌ها: نتایج به‌دست‌آمده نشان داد درمان شناختی مبتنی بر حضور ذهن بر کاهش افسردگی و اضطراب و بهبود کیفیت زندگی بیماران مبتلا به ام‌اس مؤثر بوده است

بحث و نتیجه‌گیری: با توجه به تأثیر درمان شناختی مبتنی بر حضور ذهن بر میزان افسردگی و اضطراب و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به ام‌اس و تداوم اثر آن، به‌کارگیری این روش در همه سطوح پیشگیری و درمان مبتلایان به بیماری‌های جسمی و روحی ضروری به نظر می‌‌رسد.

نوع مطالعه: پژوهشي(توصیفی- تحلیلی) | موضوع مقاله: روانشناسی