دوره 27، شماره 4 - ( ماهنامه تیر 1395 )                   جلد 27 شماره 4 صفحات 287-277 | برگشت به فهرست نسخه ها

gheibi S, saniee Y, kousehlou Z, sahebazzamani Z, zarei L, kousehlou A, et al . THE EFFECT OF RAMADAN DIET ON THE FATTY LIVER AND METABOLIC SYNDROME IN OVERWEIGHT AND OBESE WOMEN. Studies in Medical Sciences 2016; 27 (4) :277-287
غیبی شاه‌صنم، صنیعی یلدا، کوسه‌لو زهرا، صاحب‌الزمانی زهرا، زارعی لیلا، کوسه‌لو امینه، و همکاران.. بررسی تأثیر رژیم غذایی ماه مبارک رمضان بر روی کبد چرب توأم با سندرم متابولیک در زنان دارای اضافه‌وزن و چاق. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1395; 27 (4) :277-287

دانشیار و فوق تخصص گوارش کودکان ، sanieiyalda@gmail.com

پیش‌زمینه و هدف: بیماری کبد چرب غیرالکلی تظاهر کبدی سندرم متابولیک می‌باشد که شایع‌ترین بیماری مزمن کبدی در دنیای غرب با شیوع 20 تا 30 درصد است. مطالعه حاضر به‌منظور بررسی اثرات رژیم غذایی ماه مبارک رمضان بر کبد چرب، شاخص‌‌های متابولیک و شاخص توده بدنی در زنان چاق مبتلا به کبد چرب توأم با سندرم متابولیک انجام شد.

مواد و روش‌ کار: این مطالعه مقطعی و توصیفی - تحلیلی بر روی 250 زن دارای اضافه‌وزن و چاق مراجعه‌کننده به مرکز تحقیقات چاقی مادر و کودک دانشگاه علوم پزشکی ارومیه انجام گرفت. بعد از اخذ رضایت کتبی، معاینات، سونوگرافی و آزمایش‌های مرتبط با سندرم متابولیک در این افراد قبل و بعد از ماه رمضان انجام و مورد مقایسه قرار گرفت. تحلیل داده‌‎ها با آزمون آماری t زوجی، ویلکاکسون و کای‎اسکور انجام شد.

یافته‌ها: از 250 بانوی موردمطالعه، داده‌های مربوط به 37 زن مبتلا به بیماری کبد چرب توأم با سندرم متابولیک که در طول ماه رمضان روزه گرفته‎ بودند موردبررسی قرار گرفتند. تغییرات شدت کبد چرب در این زنان بعد از ماه رمضان معنی‌دار نبود. میانگین کلسترول و LDL بعد از روزه‎داری در ماه رمضان کاهش معنی‌داری را نشان داد. میزان HDL- کلسترول، نسبت دور کمر به دور باسن و انسولین پس از روزه‎داری به‌طور معنی‌داری افزایش یافتند. تغییرات وزن، نمایه توده بدن، محیط دور کمر، محیط دور باسن و میانگین‌تری گلیسرید و قند خون ناشتا در این افراد معنی‌دار نبودند.

بحث و نتیجه‌گیری: رژیم غذایی ماه مبارک رمضان باعث کاهش کلسترول و LDL و افزایش HDL سرم گردیده که بیانگر تأثیر مثبت روزه‌داری بر سندرم متابولیک می‌‌باشد.

نوع مطالعه: پژوهشي(توصیفی- تحلیلی) | موضوع مقاله: گوارش و کبد