دوره 27، شماره 11 - ( ماهنامه بهمن 1395 )                   جلد 27 شماره 11 صفحات 975-967 | برگشت به فهرست نسخه ها

Forouharmajd F, Pourabdian S, Ahmadi N, Barakat S, Hasanzade A. Evaluation of cognitive function after exposure to different levels of sound pressure levels in the clinical trial study. Is 65 dB level safe?. Studies in Medical Sciences 2017; 27 (11) :967-975
فروهرمجد فرهاد، پورعبدیان سیامک، احمدی نازنین، برکات سمیرا، حسن زاده اکبر. بررسی عملکرد شناختی پس از تماس با سطوح مختلف تراز فشار صوت در مطالعه کارآزمایی بالینی. آیا تراز 65 دسیبل ایمن است؟. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1395; 27 (11) :967-975

دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ، nazanin_ahmadi39@yahoo.com

پیش‌زمینه و هدف: علاوه بر اثرات نامطلوب صدا در سیستم شنوایی، می‌توان به اثرات غیر شنوایی نیز اشاره کرد که سبب آزار و ناراحتی فیزیولوژیکی و اختلال در عملکردهای شناختی می‌شود. هدف از مطالعه حاضر تعیین عملکرد شناختی پس از تماس با سطوح مختلف تراز فشار صوت در یک مطالعه کارآزمایی بالینی بود.

مواد و روش کار: این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی (Befor after clinical trial) بود که به‌منظور بررسی اثرات صدا بر عملکرد شناختی 12 نفر (6 زن و 6 مرد) از دانشجویان دارای محدوده سنی 22-27 سال و شاخص توده بدنی kg/m2 25-20 دانشگاه علوم پزشکی اصفهان موردبررسی قرار گرفتند. بدین منظور از منبع صوتی با فرکانس مشخص شده در تراز فشار صوت 65،75 و 85 دسی‌بل و سنجش زمان واکنش با دستگاه "Reaction Timer" برای اندازه‌گیری عملکرد شناختی استفاده شد. جهت تجزیه‌وتحلیل داده‌ها از آزمون آماری pair-T test، Anova (آنالیز واریانس) با سطح معنی‌دار 05/0 استفاده شد.

یافته‌ها: با اعمال تراز فشار صوت 65 دسی‌بل در مقایسه با قبل از اعمال تراز فشار صوت 65 دسی‌بل منجر به افزایش میانگین زمان واکنش انتخابی رنگ‌ها (041/0 = P) و صداها (038/0 = P) به‌صورت معنی‌داری شد. همچنین با افزایش تراز فشار صوت از 65 دسی‌بل به 75 و سپس 85 دسی‌بل میانگین زمان واکنش نیز افزایش معنی‌داری (001/0 > P) داشت.

بحث و نتیجه‌گیری: علاوه بر تراز فشار صوت 75 و 85 دسی‌بل محدوده تراز فشار 65 دسی‌بل را نمی‌توان محدوده ایمن برای اثرات غیر شنوایی با توجه به تأثیرات آن بر عملکرد شناختی در نظر گرفت و این موضوع در مشاغلی که افراد با صدای زیاد مواجهه دارند و اختلال در عملکرد شناختی (زمان واکنش، توجه و...) باعث افزایش ریسک می‌گردد باید بیشتر موردتوجه قرار گیرد.

نوع مطالعه: کارآزمایی بالینی | موضوع مقاله: طب کار