دوره 19، شماره 3 - ( پاییز 1387 )                   جلد 19 شماره 3 صفحات 256-249 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

EFFECT OF HIGH FRUCTOSE ENRICHED DIET ON PLASMA LIPID PROFILE AND OXIDATIVE STRESS IN HEART AND KIDNEY OF RAT. Studies in Medical Sciences 2008; 19 (3) :249-256
URL: http://umj.umsu.ac.ir/article-1-335-fa.html
وهاب­زاده زکریا، خادم انصاری دکتر محمدحسن، ابوالفتحی دکتر علی، صفائیان عبدالرسول، بزرگی قراقویونلو دکتر فرشید. اثر رژیم غذایی حاوی فروکتوز بالا بر روی پروفیل لیپیدی پلاسما و استرس اکسیداتیو قلب و کلیه در موش صحرایی. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1387; 19 (3) :249-256

URL: http://umj.umsu.ac.ir/article-1-335-fa.html


، mhansari1@hotmail.com
چکیده:   (28729 مشاهده)

  زکریا وهاب­زاده [1] ، دکتر محمدحسن خادم انصاری [2] ، دکتر علی ابوالفتحی [3] ، عبدالرسول صفائیان [4] ، دکتر فرشید بزرگی قراقویونلو [5]

 

  تاریخ دریافت 29/04/87 تاریخ پذیرش 20/06/87

 

  چکیده

  پیش زمینه و هدف: اگرچه از تاثیر مقادیر متوسط فرکتوز بر متابولیسم کربوهیدرات­ها و لیپیدها شواهد کمتری وجود دارد، مقادیر بالای فروکتوز موجب ناهنجاری­های متابولیک متعددی در انسان و حیوانات آزمایشگاهی شده و به ایجاد استرس اکسیداتیو می­انجامد. با توجه به این واقعیت در این مطالعه هدف ما بررسی اثر رژیم غذایی حاوی فرکتوز بالا (1/65%) بر روی پروفیل لیپیدی پلاسما و بعضی از مارکرهای استرس اکسیداتیو در بافت­های قلب و کلیه موش صحرایی می­باشد.

  مواد و روش کار: در این مطالعه 16 رت نر بالغ در محدوده وزنی 5 ± 213 به 2 گروه 8 تایی شامل گروه کنترل و گروه فروکتوزی تقسیم و به مدت 6 هفته دو نوع رژیم غذایی مربوطه را دریافت کردند. وزن آنها در پایان هر هفته و میزان مصرف آب و غذای آنها به تعداد سه بار در طول مطالعه اندازه­گیری شد. پس از خون­گیری از رت­ها در پایان دوره در پلاسما تری گلیسرید ( TG )، کلسترول تام، HDL-C ، LDL-C و ظرفبت تام آنتی اکسیدانت و در مایع روئی هموژن تهیه شده از قلب و کلیه در بافر فسفات با pH 7.4 مالون دی آلدیئد ( MDA )، آنزیم­های گلوتاتیون پراکسیداز ( GPX ) و سوپراکسید دیسموتاز ( SOD ) با استفاده از کیت­های مربوطه اندازه­گیری و داده­ها با استفاده ازآزمون T-Test در SPSS تحلیل گردید.

  یافته­ها: در اثر رژیم غنی شده با فرکتوز تفاوت معنی­داری در افزایش وزن و میزان مصرف آب رت­ها ایجاد نشد (05/0 P> ) ولی میزان مصرف غذای رت­ها کاهش پیدا کرد (000/0= P ). فروکتوز باعث افزایش تری گلیسرید پلاسما (040/0= P ) ، مقدار مالون دی آلدئید ( MDA ) در قلب (000/0= P ) و کلیه (002/0= P ) و کاهش معنی­داری در فعالیت آنزیم­های سوپراکسید دیسموتاز ( SOD ) در قلب (047/0= P ) و کلیه (034/0= P ) و گلوتاتیون پراکسیداز ( GPX ) در کلیه (018/0= P ) شد. کاهش ظرفیت تام آنتی اکسیدان در پلاسما در اثر فروکتوز معنی­دار نبود ( 108/0= P ).

  نتیجه گیری: این تحقیق نشان داد که رژیم غنی شده با فروکتوز باعث افزایش معنی­داری در مقدار تری گلیسرید پلاسما، مقادیر MDA در قلب و کلیه وکاهش فعالیت آنزیم­های SOD و GPX در قلب وکلیه شده و استفاده از این رژیم ممکن است به ایجاد استرس اکسیداتیو و ناهنجاری­های شدید متابولیکی منجر شود.

  کلید واژه­ها: فروکتوز، گلوتاتیون پراکسیداز، سوپراکسید دیسموتاز، استرس اکسیداتیو، ظرفبت تام آنتی اکسیدانت

 

  مجله پزشکی ارومیه، سال نوزدهم، شماره‌ سوم، ص 256-249، پاییز 1387

 

  آدرس مکاتبه : ارومیه، دانشکده پزشکی، گروه بیوشیمی و تغذیه، تلفن: 09141415879

 

E-mail: mhansari1@hotmail.com

  [1] کارشناس ارشد گروه بیوشیمی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز

  [2] دانشیار گروه بیوشیمی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه ( نویسنده مسئول)

  [3] دانشیار گروه بیوشیمی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز

  [4] مربی گروه آمار و اپیدمیولوژی دانشکده بهداشت و تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تبریز

  [5] استادیار گروه پاتولوژی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز

متن کامل [PDF 149 kb]   (3140 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي(توصیفی- تحلیلی) | موضوع مقاله: آناتومی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله مطالعات علوم پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Studies in Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb