دوره 27، شماره 6 - ( ماهنامه شهریور 1395 )                   جلد 27 شماره 6 صفحات 532-523 | برگشت به فهرست نسخه ها

ramazi S, fasihi A, abolhassani M, izady E. STUDY OF GENES AS BIOMARKERS IN DISTINGUISH CANCEROUS FROM NORMAL TISSUE SAMPLES IN PROSTATE CANCER. Studies in Medical Sciences 2016; 27 (6) :523-532
رمازی شهین، فصیحی علی، ابوالحسنی مرضیه، ایزی الهام. بررسی نقش بیومارکری ژن ها در تمیز دادن نمونه های سرطانی متاستازی و اولیه از بافت نرمال در سرطان پروستات. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1395; 27 (6) :523-532

دانشگاه تربیت مدرس ، aliac88@gmail.com

پیش‌زمینه و هدف: سرطان پروستات دومین سرطان شایع در مردان در سراسر جهان است. شناسایی بیومارکرهای حساس و اختصاصی در بافت و سرم، برای کاهش مرگ‌ومیر سرطان پروستات از اهمیت زیادی برخورداراست. ازآنجایی‌که تشخیص زودهنگام سرطان نقش مهمی در درمان آن دارد، در این بررسی سعی شده است ژن‌هایی را که می‌توانند به‌صورت بالقوه در غربالگری زودهنگام سرطان پروستات مؤثر باشند شناسایی نمایند.

مواد و روش‌ کار: در این بررسی داده‌های بیان ژن‌ها در نمونه‌های سرطانی و نمونه‌های نرمال پروستات از پایگاه داده NCBI دریافت و با بررسی سطح بیان ژن‌ها در این نمونه‌ها و رسم منحنی ROC ژن‌های دارای ارزش غربالگری شناسایی گردیدند و با استفاده از رگرسیون لجستیک مدل مناسب جهت غربالگری نمونه‌های سرطانی از نمونه‌های نرمال طراحی گردید.

یافته‌ها: با استفاده از رگرسیون لجستیک دو مدل بر اساس افزایش و یا کاهش بیان ژن‌ها طراحی گردید؛ که برای مدل اول سطح زیر منحی و میزان حساسیت و اختصاصیت به ترتیب برابر 0.968، 0.911 و 0.914 و برای مدل دوم برابر 0.991، 0.951 و 0.956 می‌باشد.

بحث و نتیجه‌گیری: با توجه به میزان بالای حساسیت و اختصاصیت مدل‌های طراحی‌شده، ژن‌های بررسی‌شده دارای توان بالقوه جهت غربالگری سرطان پروستات در مراحل اولیه و مراحل متاستازی سرطان می‌باشند.

واژه‌های کلیدی: سرطان پروستات، بیومارکر، بیان ژن
نوع مطالعه: پژوهشي(توصیفی- تحلیلی) | موضوع مقاله: ژنتیک