دوره 26، شماره 10 - ( ماهنامه _دی 1394 )                   جلد 26 شماره 10 صفحات 871-865 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sayyed Mohammadzadeh M, Khademvatani K, Feizi A, Shakibi A, Rostamzadeh A, Barandoozi M. EVALUATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN SERUM HBA1C LEVEL AND SEVERITY OF CAD IN DIABETIC PATIENTS. Studies in Medical Sciences 2016; 26 (10) :865-871
سیدمحمدزاده میرحسین، خادم وطنی کمال، فیضی آرام، شکیبی علی، رستم‌زاده علیرضا، باراندوزی مریم. بررسی ارتباط بین شدت درگیری عروق کوروناری با میزانHbA1Cدربیماران دیابتی. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1394; 26 (10) :865-871

دانشیار قلب و عروق، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ایران، ارومیه ، khademvatan2002@yahoo.com

چکیده

پیش‌زمینه وهدف:این مطالعه باهدف تعیین ارتباط بین شدت درگیری عروق کرونر با میزان HbA1C در بیماران دیابتیمراجعه‌کننده جهت آنژیوگرافی به بیمارستان طالقانی شهرستان ارومیه انجام گرفت.

مواد و روش‌ها: در این مطالعه توصیفی-همبستگی، 188 بیمار دیابتی کاندید انجام آنژیوگرافی با روش نمونه‌گیری مبتنی بر هدف یا قضاوتی و دارایملاک‌های ورود به پژوهش وارد مطالعه شدند. جامعه هدف بیماران دیابتیمراجعه‌کننده جهت آنژیوگرافی به بیمارستان طالقانی شهرستان ارومیه بودند. میزان HbA1C افراد مذکور را در سه‌طبقهکم‌تر از 7 درصد، بین 7 تا 9 درصد و بالاتر از 9 درصد قراردادیم. پس از انجام آنژیوگرافی افراد را در یکی از 4 طبقه عدم گرفتاری عروق کرونر، گرفتارییک رگ، گرفتاری دو رگ و گرفتاری سه رگ قراردادیم و با استفاده از نرم‌افزارSPSS 16داده‌هایجمع‌آوری‌شدهتجزیه‌و‌تحلیل شد.

یافته‌ها: در این مطالعه 188 بیمار دیابتی که تحت آنژیوگرافی قرار گرفتند موردمطالعه قرار گرفتند. میانگین سنی بیماران 66/9± 63/58 سال می‌باشد، 86 نفر (7/45درصد) از بیماران مذکر و 102 نفر (3/54درصد) مؤنث بودند. رابطه آماریمعنی‌داری بین میزان HbA1C و شدت درگیری عروق کرونر وجود داشت (P=0/002)، همچنین رابطه آماریمعنی‌داری بین وجود درگیری عروق کرونر و سابقه فامیلی وجود داشت (P=0/003). در این مطالعه به‌منظور عدم تداخل جنسیت در تحلیل رابطه سیگاری بودن و شدت درگیری عروق کرونر تحلیل بر روی مردان و زنان مستقلاً انجام گردید ولی نتایج معنی‌داری مشاهده نگردید (P=0/160 برای مردان و P=0/281 زنان).

بحث و نتیجه‌گیری: با توجه به اینکه نتایج به‌دست‌آمده از مطالعات مختلف ارتباط معنی‌داری با افزایش میزان HbA1C و شدت درگیری عروق کرونر را نشان می‌دهد و در مطالعه ما نیز این ارتباط به‌وضوح دیده شده است، درنتیجه با تعیین میزان HbA1C در بیماران دیابتی، شدت درگیری عروق کرونر بیماران تخمین زده می‌شود.

واژه‌های کلیدی: بیماری عروق کرونر، HbA1C، دیابت
نوع مطالعه: پژوهشي(توصیفی- تحلیلی) | موضوع مقاله: قلب و عروق